Jacket potato - ziemniak faszerowany pomidorową pastą z bakłażana

Jacket potato - ziemniak faszerowany pomidorową pastą z bakłażana
Zdjęcie - Jacket potato - ziemniak faszerowany pomidorową pastą z bakłażana - Przepisy kulinarne ze zdjęciami





































To miłe uczucie, kiedy ktoś bliski ma podobny światopogląd do Ciebie, lubi oglądać te same filmy, czy w podobny sposób chce spędzać wolny czas. Z Pawłem mamy na szczęście podobny gust, i co ważne - szczególnie kulinarny! Nie ukrywam, że upodobania smakowe znajomych są dla mnie istotne. Często nieumyślnie zapamiętuje szczegółowo jakiego rodzaju dania ktoś lubi, jaką kuchnię preferuje i na jakie składniki patrzy z obrzydzeniem. Dlatego przygotowując dziś obiad dla zapracowanej przyjaciółki, doskonale wiedziałam, aby specjalnie zrezygnować z masła i śmietany :) Gotując codzienne dla Pawła znam na pamięć jego smaki, chociaż na szczęście nadal zdarza mi się zaskakiwać jego kubki smakowe. Jest jednak pewien dodatek do dań, co do którego nie możemy dojść do porozumienia. Zimą do mięsnych dań wolę podawać puree ziemniaczane, on woli wtedy ziemniaki z wody. Do lżejszych dań lubię zapiekać ziemniaczki w pergaminie z cytryną i ziołami, Paweł w tym czasie wybiera cienko pokrojone plasterki ziemniaków prosto z piekarnika. Naszym kompromisowym dodatkiem ziemniaczanym są Jacket Potatoes, czyli faszerowane, pieczone ziemniaki. Upieczone ziemniaki można nadziewać i podawać na wiele sposobów. Dzisiaj wybrałam do tego pomidorową pastę z pieczonego bakłażana z dodatkiem bazylii i suszonych pomidorów. Takie ziemniaki można dodatkowo posypać ulubionym serem, u mnie pojawił się parmezan, ale może to być mozzarella, czy kozi ser. Myślę, że Jacket Potato świetnie sprawdzą się nie tylko jako kompromisowy dodatek obiadowy, ale także jako leniwie przygotowana imprezowa przekąska.
Jacket potatoes -zapiekane ziemniaki z pomidorową pastą z bakłażana/ 5 sztuk
  • 5 młodych ziemniaków
  • łyżka oliwy
  • dodatki: tarty parmezan/plastry mozzarelli/ kozi ser/gęsty jogurt naturalny, świeża bazylia
Pasta z bakłażana:
  • bakłażan
  • 2-3 łyżki passaty pomidrowej
  • 6 suszonych pomidorów
  • 6 oliwek bez pestek (u mnie zielone)
  • ząbek czosnku
  • natka pietruszki, świeża bazylia
  • łyżeczka ostrego sosu np. tabasco
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • pomidor
  • 1/2 malej cebuli
  • łyżeczka soku z cytryny
  • sól, pieprz
Pasta:
  1. Bakłażana nakłuwamy widelcem, polewamy oliwą i kładziemy na blasze. Pieczemy w 200 stopniach przez 40 minut.
  2. Upieczony bakłażan wkładamy na chwilę do zimnej wody. Ściągamy skórkę (palcami, widelcem lub nożem, będzie ładnie schodzić), a miąższ wrzucamy do wysokiego naczynia. Dodajemy suszone pomidory, passatę pomidorową, oliwki, posiekany ząbek czosnku, natkę pietruszki, listki bazylii, sos tabasco, słodką paprykę i sok z cytryny. Wszystkie składniki miksujemy przy pomocy blendera. Gotową pastę przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  3. Pomidora i cebulę kroimy w drobną kosteczkę i dodajemy do pasty. Całość mieszamy.
Ziemniaki:
  1. Ziemniaki szorujemy pod ciepłą wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym. Nakłuwamy je widelcem w kilku miejscach. Kładziemy na blaszce wyłożonej pergaminem, polewamy oliwą i wkładamy do piekarnika. Ziemniaki pieczemy w 200 stopniach przez 45 minut.
  2. Z upieczonych ziemniaków wykrawamy ostrożnie (by się nie poparzyć) 1/3 części lub nacinamy je na krzyż. Ziemniaki faszerujemy przygotowaną wcześniej pastą z bakłażana. Posypujemy serem np. tartym parmezanem i wkładamy do piekarnika jeszcze na 5 minut.
  3. Gotowe jacket potatoes podajemy z listkami świeżej bazylii, serem np. kozim lub jogurtem naturalnym.
Tosia

Kategorie przepisów