Porady kulinarne
-
-
Zaczyn drożdżowy - jak go przygotować?
20 g świeżych drożdży wkruszyć do miseczki, dodać szczyptę cukru i odrobinę letniej wody w takiej ilości, by zakryła całość.
-
Jaki ser do makaronu ze szpinakiem?
Wyrazisty ser gorgonzola tworzy harmonijną kompozycję z aksamitnym sosem szpinakowym.
-
-
Jak długo piec schab z warzywami?
Piec przez ok. 1 godz. w nagrzanym do temperatury 200 stopni C w trybie “góra- dół” piekarniku.
-
Pomidory faszerowane z czym je podawać?
Pomidorki najlepiej serwować w towarzystwie świeżo upieczonego chlebka.
-
Jak łatwo obrać pieczoną paprykę ze skórki?
Paprykę po wyjęciu z piekarnika od razu umieszczamy w woreczku. Woreczek zawiązujemy i odstawiamy na około 30 minut. Następnie otwieramy, wyciągamy paprykę i obieramy ją ze skórki.
-
Olej tłoczony na zimno - do jakich potraw go dodawać?
Pamiętajcie jednak, że ze względu na wysoką zawartość dobrych tłuszczów można dodawać go jedynie do posiłków na zimno (sałatki, pasty kanapkowe, sosy).
-
Jak podzielić papier ryżowy na mniejsze kawałki?
Można to zrobić za pomocą nożyczek tnąc papier ryżowy na mniejsze kawałki.
-
-
Hamburger - jaka kolejność składników?
Zacznij od sałaty, następnie ułóż warzywa, a na wierzch połóż grillowany ser halloumi. Takie ułożenie zapobiega przesiąkaniu bułki sokami warzyw i serem, co mogłoby uczynić burgera mniej apetycznym.
-
Pesto - ile dodać oleju?
Przy przygotowywaniu pesto kontroluj ilość dodawanego oleju. Zbyt duża ilość może uczynić pesto zbyt płynnym. Dąż do uzyskania gęstej, ale jednocześnie kremowej konsystencji.
-
Orzeszki piniowe - jak długo je prażyć?
Pamiętaj, aby prażyć je na suchej patelni tylko do momentu, gdy zaczną lekko brązowieć. Nadmierna obróbka termiczna może spowodować, że orzeszki staną się gorzkie, co negatywnie wpłynie na smak pesto.
-
Jak grillować ser halloumi?
Wykonuj je na dobrze rozgrzanej patelni grillowej, aby uzyskać idealnie chrupiące i złociste pasy bez przywierania sera do patelni.
-
Szaszłyki - jakie mięso?
Karkówka jest idealna do szaszłyków wieprzowych, gdyż jest tłusta i soczysta, co zapewnia doskonały smak po grillowaniu
-
Jak nakładać składniki na patyczki od szaszłyków?
Nakładaj składniki na patyczki według schematu: Ułóż składniki w określonej kolejności (np. mięso, cebula, papryka, cukinia, pieczarki), co nie tylko wpłynie na estetykę dania, ale również pozwoli każdemu składnikowi odpowiednio się przegrillować.