Makaron tagliatelle z łososiem i cukinią

Makaron tagliatelle z łososiem i cukinią

Zdjęcie - Makaron tagliatelle z łososiem i cukinią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ten makaron (inaczej zwany “wstążki”) z dodatkiem cukiniowych wstążek i smażonego łososia to pyszny pomysł na ekspresowe danie! Koniecznie zapisz przepis i przygotuj na najbliższy obiad 🥘Z podanych składników przygotujesz 3 porcje.

Olej Kujawski z ziołami to aż 8 wariantów smakowych – każdy znajdzie swój ulubiony 😻.

Można je dowolnie miksować i mają uniwersalne zastosowanie: do dań na ciepło, jak i na zimno, do smażenia, do pieczenia czy do sałatek. Do mojego dania wykorzystałam Kujawski “Czosnek – bazylia”.

Składniki na makaron tagliatelle z łososiem i cukinią:

na 3 porcje

  • 250 g fileta z łososia bez skóry
  • 200 g makaronu tagliatelle
  • 150 g cukinii
  • 100 g pomidorków koktajlowych
  • 1 biała cebula
  • 200 g serka mascarpone
  • 50 ml wody z gotującego się makaronu
  • sok z połowy limonki
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • 2 łyżki oleju Kujawskiego z ziołami “Czosnek i bazylia”
  • kawałki limonki do podania

Zdjęcie - Makaron tagliatelle z łososiem i cukinią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Jak ugotować makaron tagliatelle z łososiem i cukinią?

1. Cukinię pokrój na cienkie plasterki lub z pomocą obieraczki zrób długie wstążki.

2. Pomidorki koktajlowe przekrój na pół, surowego łososia pokrój w kawałki o wielkości ok. 1 cm x 1 cm.

3. Na patelni rozgrzej olej Kujawski z ziołami, więc nie musisz już przyprawiać. Podsmażaj łososia przez 1-2 minuty, dodaj sól i pieprz. Przełóż na talerz.

4. Na patelni zeszklij cebulę, dodaj pokrojoną cukinię i pomidorki. Przesmaż warzywa przez chwilę.

5. Teraz dodaj serek mascarpone i wodę z gotującego się makaronu. Wymieszaj. Dopraw sokiem z limonki, solą i pieprzem.

6. Kiedy sos stanie się kremowy, dodaj kawałki łososia i ugotowany makaron. Chwilę podgrzewaj i wymieszaj.

7. Przed podaniem posyp koperkiem i serwuj z kawałkami limonki.

 

Liczba porcji: 3
Czas przygotowania: 20 min
Stopień trudności: prosty przepis 

Kategorie przepisów