Makaron tagliatelle z łososiem i cukinią

Ten makaron (inaczej zwany “wstążki”) z dodatkiem cukiniowych wstążek i smażonego łososia to pyszny pomysł na ekspresowe danie! Koniecznie zapisz przepis i przygotuj na najbliższy obiad 🥘Z podanych składników przygotujesz 3 porcje.
Olej Kujawski z ziołami to aż 8 wariantów smakowych – każdy znajdzie swój ulubiony 😻.
Można je dowolnie miksować i mają uniwersalne zastosowanie: do dań na ciepło, jak i na zimno, do smażenia, do pieczenia czy do sałatek. Do mojego dania wykorzystałam Kujawski “Czosnek – bazylia”.
Składniki na makaron tagliatelle z łososiem i cukinią:
na 3 porcje
- 250 g fileta z łososia bez skóry
- 200 g makaronu tagliatelle
- 150 g cukinii
- 100 g pomidorków koktajlowych
- 1 biała cebula
- 200 g serka mascarpone
- 50 ml wody z gotującego się makaronu
- sok z połowy limonki
- 1 łyżka posiekanego koperku
- sól, świeżo mielony pieprz
- 2 łyżki oleju Kujawskiego z ziołami “Czosnek i bazylia”
- kawałki limonki do podania
Jak ugotować makaron tagliatelle z łososiem i cukinią?
1. Cukinię pokrój na cienkie plasterki lub z pomocą obieraczki zrób długie wstążki.
2. Pomidorki koktajlowe przekrój na pół, surowego łososia pokrój w kawałki o wielkości ok. 1 cm x 1 cm.
3. Na patelni rozgrzej olej Kujawski z ziołami, więc nie musisz już przyprawiać. Podsmażaj łososia przez 1-2 minuty, dodaj sól i pieprz. Przełóż na talerz.
4. Na patelni zeszklij cebulę, dodaj pokrojoną cukinię i pomidorki. Przesmaż warzywa przez chwilę.
5. Teraz dodaj serek mascarpone i wodę z gotującego się makaronu. Wymieszaj. Dopraw sokiem z limonki, solą i pieprzem.
6. Kiedy sos stanie się kremowy, dodaj kawałki łososia i ugotowany makaron. Chwilę podgrzewaj i wymieszaj.
7. Przed podaniem posyp koperkiem i serwuj z kawałkami limonki.
Liczba porcji: 3
Czas przygotowania: 20 min
Stopień trudności: prosty przepis