Porady kulinarne
-
Co zrobić, aby tofu było chrupiące?
Aby tofu było bardziej chrupiące, po obtoczeniu go w mące ziemniaczanej, pozwól mu chwilę odstać przed smażeniem. Dzięki temu mąka lepiej przylgnie do tofu i stworzy chrupiącą skórkę podczas smażenia.
-
Nocna owsianka - po co wkładać ją na noc do lodówki?
Następnego dnia czekoladowa owsianka będzie już gęsta.
-
Wrapy - co układać na naleśniku?
Na każdy placek tortilli układam rukolę, kawałki kurczaka, wybrany ser oraz warzywa i polewam sosem.
-
Jak ugotować makaron do sałatki?
Upewnij się, że woda na makaron jest dobrze osolona – powinna smakować jak morska woda. Dzięki temu makaron będzie miał lepszy smak. Gotuj go al dente, czyli na lekko twardo, aby po wymieszaniu z resztą składników nie rozpadł się.
-
Czym zastąpić natkę kolendry?
Jeśli nie lubisz kolendry, możesz ją zastąpić świeżą bazylią lub natką pietruszki. Oba te zioła doskonale pasują do tej sałatki.
-
Sałatka z pomidorów - jakie pomidory dodać?
Używaj różnych kolorowych odmian pomidorów, aby sałatka była bardziej apetyczna i kolorowa. Każdy rodzaj pomidora ma nieco inny smak, co doda głębi daniu.
-
Ser feta - jak go podać w sałatce?
Aby ser feta lepiej się komponował z sałatką, możesz go delikatnie pokruszyć zamiast kroić w plasterki. Dzięki temu będzie lepiej rozprowadzony w całym daniu.
-
Grant - jak wyjąć pestki?
Najłatwiej wyjmiesz pestki granatu, rozcinając owoc na pół i stukając w skórkę łyżką, trzymając owoc nad miską.
-
Awokado - jak wybrać owoc?
Aby awokado było idealnie dojrzałe, wybieraj owoce, które lekko ustępują pod naciskiem palca. Jeśli awokado jest jeszcze twarde, pozostaw je na kilka dni w temperaturze pokojowej, aż zmięknie.
-
Jajka na twardo - jak pawidłowo je gotować?
Aby jajka były idealnie ugotowane, włóż je do zimnej wody, doprowadź do wrzenia i gotuj przez 9-10 minut. Następnie przełóż je do zimnej wody z lodem na kilka minut – to ułatwi ich obieranie.
-
Pierś z indyka - co zrobić podczas pieczenia?
Podczas pieczenia indyka, regularnie polewaj mięso powstałym sosem. Dzięki temu indyk będzie jeszcze bardziej soczysty i pełen smaku.
-
Pierś z indyka - czym ją zamarynować?
Do marynowania piersi z indyka używaj oleju Kujawskiego z czosnkiem i bazylią, który nada mięsu wyjątkowy aromat i delikatność. Aby mięso było jeszcze bardziej soczyste i aromatyczne, pozostaw indyka w marynacie na co najmniej 2 godziny. Najlepiej jest zamarynować mięso dzień wcześniej i przechowywać je w lodówce.
-
Ciasto drożdżowe - gdzie najlepiej rośnie?
Ciasto drożdżowe najlepiej rośnie w ciepłym, ale nie gorącym otoczeniu.
-
Jagody - jak je osuszyć po umyciu?
Możesz rozłożyć je na czystej kuchennej ściereczce lub papierowych ręcznikach. Delikatnie osuszaj jagody, aby nie uszkodzić ich delikatnej struktury.
-
Jak piec jagodzinaki?
Piecz jagodzianki na środkowym poziomie piekarnika, aby równomiernie się zrumieniły. Jeśli zaczynają się za szybko rumienić, przykryj je folią aluminiową.
-
Jagodzianki - co zrobić, aby farsz nie był płynny?
Przed nadziewaniem bułeczek drożdżowych umyte jagody dokładnie osusz i oprósz skrobią ziemniaczaną, aby nadzienie nie było zbyt płynne.