Porady kulinarne
-
Kiedy podać sałatę ze śmietaną?
- Szybka i łatwa sałata masłowa ze śmietaną jest idealna, gdy potrzebujesz czegoś smacznego, ale masz mało czasu na przygotowanie.
- Aby uzyskać więcej chrupkości, dodaj do sałatki pokrojonego w plasterki zielonego ogórka.
- Pyszna sałata ze śmietaną to pyszny dodatek do obiadu z tłuczonymi ziemniakami.
-
Inny sposób podania pulpetów
Gotowe pulpety w sosie pomidorowym możesz posypać tartym serem np. mozzarellą i zapiec w piekarniku, aż skórka stanie się złocisto brązowa i chrupiąca.
-
Jak przygotować tort do dekorowania?
Przed dekorowaniem polecam schłodzić tort w lodówce przez kilka godzin, wtedy będzie się z nim dużo łatwiej pracować.
-
Włoski sposób na zagęszczenie zupy
Włosi dają do zupy czerstwy chleb razowy, ten w zupie mięknie i zagęszcza bulion. Można również zrobić z chleba grzanki, natrzeć je ząbkiem czosnku i zanurzyć w zupie.
-
Czy obierać ogórki do mizerii?
Jeśli mamy młode i świeże ogórki, które mają cienką skórkę, nie musimy ich obierać. Ogórki można posiekać bardzo cienko lub na średnio grube plasterki. Przed wymieszaniem ze śmietaną ogórki można odrobinę nasolić, puszczą wodę, którą należy odlać.
-
Jak zastąpić pektynę?
Pektynę można również zamienić na łyżeczkę skrobi ziemniaczanej wymieszanej z odrobiną wody. Wtedy należy ją wlać pod koniec gotowania owoców i poczekać chwilę, aż całość zgęstnieje.
-
-
Jak zrobić karmel?
Cukier podgrzewać powoli na średniej mocy palnika i nie mieszać, gdyż spowoduje to powstawanie twardych kryształków cukru. Zamiast tego, wystarczy delikatnie przechylać naczynie, aby karmel podgrzewał się równomiernie
-
Wzory listków jajkach
Aby na jajkach uzyskać wzory listków - przed ugotowaniem wkładamy je razem z listkami pietruszki do rajstopy (tak jak na zdjęciu) i tak gotujemy i marynujemy.
-
Jakie ziemniaki na kopytka?
Do kopytek najlepiej nadają się mączyste ziemniaki. Różne rodzaje ziemniaków mogą wymagać różnej ilości mąki, do mniej mączystych ziemniaków będzie trzeba dodać więcej mąki. Do ich przygotowania doskonale sprawdzą się ziemniaki, które zostały nam z poprzedniego dnia.
-
Jak smażyć pączki?
Pączki smażę na dobrze rozgrzanym (do ok. 180 oC) oleju roślinnym (zwykle rzepakowym lub z pestek winogron). Czasem dodaję też kostkę smalcu- pozwala zwiększyć temp. smażenia. Pamiętajcie jednak, że olej nie może być zbyt gorący. Pączki smażone w zbyt mocno rozgrzanym tłuszczu będą spalone na zewnątrz i surowe w środku, dlatego nad temperaturą oleju trzeba panować. W razie konieczności, gdy zbytnio się rozgrzeje, zdejmij garnek na chwilę z palnika, żeby miał okazję nieco się schłodzić i dopiero po kilku dobrych minutach wróć do dalszego smażenia
-
Jak rozmrozić groszek?
Zalewamy go wrzątkiem na niecałą minutę, odsączamy na sitku, przelewamy zimną wodą.
-
Kasza jaglana - co zrobić, aby uniknąć goryczy?
Najpierw kaszę należy podprażyć na suchej patelni, a następnie opłukać wrzącą wodą, a dopiero potem ugotować pod przykryciem.
-
Jakie warzywa do kotletów?
Ważne, by warzywa używane do przygotowania kotletów nie były zbytnio nasączone wodą, warto je więc ugotować na parze lub upiec do miękkości z odrobiną oliwy. W tym drugim przypadku na blaszkę można od razu dorzucić por z czosnkiem i tym sposobem mieć już w zasadzie cały obiad gotowy za jednym razem, bo potem wystarczy już tylko doprawić i zmiksować składniki.
-
Brzoskwinie - jak ściągnąć skórkę ?
W głębszym garnku zagotowuję wodę, a skórkę każdej brzoskwini nacinam na krzyż. Następnie zanurzam w wodzie owoce przez ok. 30 sekund, a następnie przekładam je do naczynia wypełnionego lodowatą wodą. Dzięki takiemu procesowi, skórka w prosty sposób zejdzie z owoców i nie będzie trzeba jej obierać.
-
Jak wyparzyć słoiki na przetwory?
Wstawić suche słoiki do zimnego piekarnika i ustawić na temperaturę 100 stopni, po 25-30 minutach od momentu nagrzania się piekarnika wyłączyć go, uchylić drzwiczki i zostawić słoiki do całkowitego wystygnięcia;