Soczysta pieczeń z karkówki

Miałem Ci ja pieczeń! I to nie byle jaką! Zobaczcie tylko, jaka soczysta, a jak paaachnie! Koniecznie zapiszcie przepis na soczystą pieczeń z karkówki, a do marynaty i posmarowania brytfanny wykorzystajcie olej Kujawski z pierwszego tłoczenia.
Składniki na soczystą pieczeń z karkówki:
- 1,3 kg karkówki wieprzowej
- łyżeczka papryki wędzonej
- łyżeczka tymianku
- łyżeczka pieprzu
- łyżeczka soli
- 4 rozgniecione ząbki czosnku
- 2 łyżki miodu
- 4-5 łyżek oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia
- kilka liści laurowych i ziaren ziela angielskiego
- 3 pokrojone w mniejsze kawałki papryki
- 4 pokrojone w ćwiartki cebule
- 250 ml bulionu
- łyżka mąki wymieszana w 80-100 ml wody
Dodatki do podania - kluski śląskie i buraczki

Jak upiec soczystą pieczeń z karkówki?
👉Do miski wsypujemy przyprawy, dodajemy czosnek, miód, olej Kujawski i mieszamy dokładnie. Wkładamy mięso, obtaczamy w marynacie i odstawiamy na 2 godziny.
👉Na spód żeliwnej brytfanny wrzucamy papryki i cebule. Na warzywach układamy mięso, wlewamy resztę marynaty, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i wlewamy bulion.

👉Przykrywamy pokrywką i pieczemy w temperaturze 190 stopni C przez 115 minut.
👉Po upieczeniu mięso wyjmujemy, a soki i warzywa przecieramy przez sito. Sos wlewamy do rondla i redukujemy – możemy zagęścić wodą z mąką.
👉Soczystą pieczeń z karkówki podajemy z kluskami śląskimi i buraczkami.
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: 4 godziny
Stopień trudności: prosty przepis