Soczysta pieczeń z karkówki

Soczysta pieczeń z karkówki

Zdjęcie - Soczysta pieczeń z karkówki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Miałem Ci ja pieczeń! I to nie byle jaką! Zobaczcie tylko, jaka soczysta, a jak paaachnie! Koniecznie zapiszcie przepis na soczystą pieczeń z karkówki, a do marynaty i posmarowania brytfanny wykorzystajcie olej Kujawski z pierwszego tłoczenia.

Składniki na soczystą pieczeń z karkówki:

  • 1,3 kg karkówki wieprzowej
  • łyżeczka papryki wędzonej
  • łyżeczka tymianku
  • łyżeczka pieprzu
  • łyżeczka soli
  • 4 rozgniecione ząbki czosnku
  • 2 łyżki miodu
  • 4-5 łyżek oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia
  • kilka liści laurowych i ziaren ziela angielskiego
  • 3 pokrojone w mniejsze kawałki papryki
  • 4 pokrojone w ćwiartki cebule
  • 250 ml bulionu
  • łyżka mąki wymieszana w 80-100 ml wody

 

Dodatki do podania - kluski śląskie i buraczki 

 

Zdjęcie - Soczysta pieczeń z karkówki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Jak upiec soczystą pieczeń z karkówki?

👉Do miski wsypujemy przyprawy, dodajemy czosnek, miód, olej Kujawski i mieszamy dokładnie. Wkładamy mięso, obtaczamy w marynacie i odstawiamy na 2 godziny.

👉Na spód żeliwnej brytfanny wrzucamy papryki i cebule. Na warzywach układamy mięso, wlewamy resztę marynaty, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i wlewamy bulion.

Zdjęcie - Soczysta pieczeń z karkówki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

👉Przykrywamy pokrywką i pieczemy w temperaturze 190 stopni C przez 115 minut.

👉Po upieczeniu mięso wyjmujemy, a soki i warzywa przecieramy przez sito. Sos wlewamy do rondla i redukujemy – możemy zagęścić wodą z mąką.

👉Soczystą pieczeń z karkówki podajemy z kluskami śląskimi i buraczkami.

 

Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: 4 godziny
Stopień trudności: prosty przepis

Kategorie przepisów