Buraczane brownie

Zapraszam po przepis na wspaniałe brownie buraczane z sosem karmelowym i malinami udekorowane nasturcjami. Ciasto przygotowałam w ramach programu „Z Kujawskim pomagamy pszczołom”, który już od 15 lat wspiera te owady i edukuje o ich znaczeniu. Pszczołom zawdzięczamy zapylanie mnóstwa roślin, owoców oraz warzyw w naszych ogródkach, w tym maliny oraz nasturcje, które użyłam do tego ciasta.
Lista przyjaznych pszczołom kwiatów: pomagamypszczolom.pl/o-kwiatach
Składniki na buraczane brownie
(forma o wymiarach 28 x 18 cm)
Ciasto:
- 400 g puree z pieczonego buraka
- 120 ml oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
- 130 g mąki pszennej
- 150 g cukru trzcinowego lub kokosowego
- 60 g kakao
- 150 g gorzkiej czekolady
- 50 g orzechów pekan
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Karmel:
- 200 ml mleka kokosowego
- 150 g cukru trzcinowego lub kokosowego
- 2 łyżki oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
- szczypta soli
Dodatkowo:
- 200 g świeżych malin
- kwiaty nasturcji do dekoracji, listki świeżej mięty
Jak upiec buraczane brownie?
W dużej misce umieścić mąkę pszenną, proszek do pieczenia, cukier oraz kakao. Wymieszać do połączenia ze sobą składników.
W kąpieli wodnej roztopić 100 g czekolady.
W wysokim naczyniu umieścić puree z buraka, olej rzepakowy oraz roztopioną czekoladę. Wymieszać z suchymi składnikami.
Dodać do masy pozostałe 50 g posiekanej czekolady.
Tak przygotowaną masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć maliny oraz orzechy pekan. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni C w trybie “termoobieg”, a następnie wyjąć i ostudzić.
W międzyczasie w rondelku umieścić mleko kokosowe, cukier oraz olej rzepakowy. Podgrzać do zagotowania i zgęstnienia. Dodać szczyptę soli do smaku.
Tak przygotowaną polewą udekorować wierzch ciasta.
Można dodatkowo udekorować świeżymi malinami i kwiatami nasturcji.
Buraczane brownie podawać od razu lub przechowywać w lodówce do 3 dni.
Liczba porcji: 15
Czas przygotowania: 50 min
Stopień trudności: średnio trudne