Buraczane brownie

Buraczane brownie

Zdjęcie - Buraczane brownie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zapraszam po przepis na wspaniałe brownie buraczane z sosem karmelowym i malinami udekorowane nasturcjami. Ciasto przygotowałam w ramach programu „Z Kujawskim pomagamy pszczołom”, który już od 15 lat wspiera te owady i edukuje o ich znaczeniu. Pszczołom zawdzięczamy zapylanie mnóstwa roślin, owoców oraz warzyw w naszych ogródkach, w tym maliny oraz nasturcje, które użyłam do tego ciasta.

Lista przyjaznych pszczołom kwiatów: pomagamypszczolom.pl/o-kwiatach

Składniki na buraczane brownie

(forma o wymiarach 28 x 18 cm)

Ciasto:

  • 400 g puree z pieczonego buraka
  • 120 ml oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
  • 130 g mąki pszennej
  • 150 g cukru trzcinowego lub kokosowego
  • 60 g kakao
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 50 g orzechów pekan
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Karmel:

  • 200 ml mleka kokosowego
  • 150 g cukru trzcinowego lub kokosowego
  • 2 łyżki oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • 200 g świeżych malin
  • kwiaty nasturcji do dekoracji, listki świeżej mięty

Zdjęcie - Buraczane brownie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Jak upiec buraczane brownie?

W dużej misce umieścić mąkę pszenną, proszek do pieczenia, cukier oraz kakao. Wymieszać do połączenia ze sobą składników.

W kąpieli wodnej roztopić 100 g czekolady.

W wysokim naczyniu umieścić puree z buraka, olej rzepakowy oraz roztopioną czekoladę. Wymieszać z suchymi składnikami.

Dodać do masy pozostałe 50 g posiekanej czekolady.

Tak przygotowaną masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć maliny oraz orzechy pekan. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni C w trybie “termoobieg”, a następnie wyjąć i ostudzić.

W międzyczasie w rondelku umieścić mleko kokosowe, cukier oraz olej rzepakowy. Podgrzać do zagotowania i zgęstnienia. Dodać szczyptę soli do smaku.

Tak przygotowaną polewą udekorować wierzch ciasta.

Można dodatkowo udekorować świeżymi malinami i kwiatami nasturcji.

Buraczane brownie podawać od razu lub przechowywać w lodówce do 3 dni.

Zdjęcie - Buraczane brownie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Liczba porcji: 15
Czas przygotowania: 50 min
Stopień trudności: średnio trudne

Kategorie przepisów