Zrazy z mięsa mielonego w sosie kurkowym

Zrazy z mięsa mielonego w sosie kurkowym to klasyczne danie. Soczyste zrazy, przygotowane z mięsa mielonego, idealnie komponują się z kremowym sosem kurkowym. To doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny.
Składniki na zrazy z mięsa mielonego w sosie kurkowym:
- 600 g mięsa mielonego ( u mnie mielona karkówka)
- jajko
- 2 pełne łyżki bułki tartej
- ogórek kiszony
- ¼ papryki czerwonej
- 1 mała cebula czerwona
- 1 średnia cebula biała
- liść laurowy
- ziele angielskie
- sól
- pieprz
- papryka słodka mielona
- 2-3 łyżki mąki do obtaczania
- 2-3 łyżki oleju Kujawskiego z ziołami “Bazylia”
- 200 ml śmietanki 30 %
- 200 g kurek
- świeża natka pietruszki
Jak ugotować zrazy z mięsa mielonego w sosie kurkowym?
Do mięsa mielonego dodać jajka, bułkę tartą, mieloną paprykę słodką, sól i pieprz. Wszystko razem wymieszać. Mięso podzielić na 6 części za pomocą zwilżonych dłoni.
Ogórki i paprykę pokroić w paski. Cebulę pokroić np. w półplasterki.
Każdy kawałek mięsa rozpłaszczyć w dłoniach nałożyć kawałek ogórka, papryki i cebuli, całość dokładnie skleić.
Zrazy obtoczyć w mące i usmażyć na patelni na mocno złoty kolor. Obsmażam na oleju Kujawskim z ziołami o smaku bazylii.
Usmażone zrazy zdjąć z patelni, a na tym samym oleju podsmażyć cebulę. Gdy cebula zacznie się rumienić – dodać oczyszczone kurki, doprawić solą, pieprzem i smażyć przwz kilka minut do odparowania wody (ok.5-8 minut).
Włożyć zrazy, wlać bulion lub wodę do połowy wysokości mięsa, dodać ziele angielskie i liść laurowy. Dusić pod przykryciem 15 minut, obracając zrazy co jakiś czas. Do sosu wlać śmietankę i dusić jeszcze przez 15 minut. W razie konieczności doprawić lub zagęścić. Zrazy z mięsa mielonego w sosie kurkowym zodawać z ulubionymi dodatkami
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: 1 godzina
Stopień trudności: prosty przepis