Zrazy z mięsa mielonego w sosie kurkowym

Zrazy z mięsa mielonego w sosie kurkowym

Zdjęcie - Zrazy z mięsa mielonego w sosie kurkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zrazy z mięsa mielonego w sosie kurkowym to klasyczne danie. Soczyste zrazy, przygotowane z mięsa mielonego, idealnie komponują się z kremowym sosem kurkowym. To doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny.

 

Składniki na zrazy z mięsa mielonego w sosie kurkowym:

  • 600 g mięsa mielonego ( u mnie mielona karkówka)
  • jajko
  • 2 pełne łyżki bułki tartej
  • ogórek kiszony
  • ¼ papryki czerwonej
  • 1 mała cebula czerwona
  • 1 średnia cebula biała
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka mielona
  • 2-3 łyżki mąki do obtaczania
  • 2-3 łyżki oleju Kujawskiego z ziołami “Bazylia”
  • 200 ml śmietanki 30 %
  • 200 g kurek
  • świeża natka pietruszki

 

Zdjęcie - Zrazy z mięsa mielonego w sosie kurkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jak ugotować zrazy z mięsa mielonego w sosie kurkowym?

Do mięsa mielonego dodać jajka, bułkę tartą, mieloną paprykę słodką, sól i pieprz. Wszystko razem wymieszać. Mięso podzielić na 6 części za pomocą zwilżonych dłoni.

Ogórki i paprykę pokroić w paski. Cebulę pokroić np. w półplasterki.

Każdy kawałek mięsa rozpłaszczyć w dłoniach nałożyć kawałek ogórka, papryki i cebuli, całość dokładnie skleić.

Zrazy obtoczyć w mące i usmażyć na patelni na mocno złoty kolor. Obsmażam na oleju Kujawskim z ziołami o smaku bazylii.

Usmażone zrazy zdjąć z patelni, a na tym samym oleju podsmażyć cebulę. Gdy cebula zacznie się rumienić – dodać oczyszczone kurki, doprawić solą, pieprzem i smażyć przwz kilka minut do odparowania wody (ok.5-8 minut).

Włożyć zrazy, wlać bulion lub wodę do połowy wysokości mięsa, dodać ziele angielskie i liść laurowy. Dusić pod przykryciem 15 minut, obracając zrazy co jakiś czas. Do sosu wlać śmietankę i dusić jeszcze przez 15 minut. W razie konieczności doprawić lub zagęścić. Zrazy z mięsa mielonego w sosie kurkowym zodawać z ulubionymi dodatkami

Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: 1 godzina
Stopień trudności: prosty przepis

Kategorie przepisów