Makaron z cukinią, pomidorkami i tofu

Szukasz pomysłu na szybki i zdrowy i sycący obiad? Ten makaron z cukinią, pomidorkami i tofu to idealna propozycja! Połączenie świeżych warzyw, aromatycznych ziół i delikatnego tofu tworzy danie pełne witamin.
Składniki na makaron z cukinią, pomidorkami i tofu:
- 1 nieduża cebula szalotka posiekana drobno
- 3-4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 3-4 łyżki oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia
- 1 średnia młoda cukinia starta na tarce o grubych oczkach
- 100 g tofu naturalnego (utartego jak wyżej)
- 250 g makaronu świderki
- 500-700 ml bulionu warzywnego
- kilkanaście pomidorków cherry
- skórka otarta z 1 cytryny
- garść posiekanych nerkowców
- świeże listki tymianku z 2-3 gałązek
- pieprz do smaku
- natka pietruszk do posypania
Wykonanie makaronu z cukinią, pomidorkami i tofu:
Na oleju rzepakowym podsmażamy cebulę i czosnek, a kiedy się zeszklą – dodajemy cukinię startą razem ze skórką. Warzywa smażymy przez około 5 minut.
Dodajemy skórkę z cytryny, świeży tymianek, suchy makaron i zalewamy wszystko bulionem. Przykrywamy i gotujemy na niedużym ogniu przez około 12 minut, od czasu do czasu mieszając.
Gdy makaron się ugotuje dodajemy utarte tofu, nerkowce i pomidorki pokrojone na połówki.
Jeszcze tylko przez chwilkę podgrzewamy, dodajemy świeży pieprz, zieloną pietruszkę i w 100% sezonowe roślinne jednogarnkowe danie gotowe!
Liczba porcji: 3
Czas przygotowania: 25 min
Stopeń trudnosci: prosty przepis