Makaron z cukinią, pomidorkami i tofu

Makaron z cukinią, pomidorkami i tofu

Zdjęcie - Makaron z cukinią, pomidorkami i tofu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Szukasz pomysłu na szybki i zdrowy i sycący obiad? Ten makaron z cukinią, pomidorkami i tofu to idealna propozycja! Połączenie świeżych warzyw, aromatycznych ziół i delikatnego tofu tworzy danie pełne witamin.

Składniki na makaron z cukinią, pomidorkami i tofu:

  • 1 nieduża cebula szalotka posiekana drobno
  • 3-4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 3-4 łyżki oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia
  • 1 średnia młoda cukinia starta na tarce o grubych oczkach
  • 100 g tofu naturalnego (utartego jak wyżej)
  • 250 g makaronu świderki
  • 500-700 ml bulionu warzywnego
  • kilkanaście pomidorków cherry
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • garść posiekanych nerkowców
  • świeże listki tymianku z 2-3 gałązek
  • pieprz do smaku
  • natka pietruszk do posypania

Zdjęcie - Makaron z cukinią, pomidorkami i tofu - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiWykonanie makaronu z cukinią, pomidorkami i tofu:

Na oleju rzepakowym podsmażamy cebulę i czosnek, a kiedy się zeszklą – dodajemy cukinię startą razem ze skórką. Warzywa smażymy przez około 5 minut.

Dodajemy skórkę z cytryny, świeży tymianek, suchy makaron i zalewamy wszystko bulionem. Przykrywamy i gotujemy na niedużym ogniu przez około 12 minut, od czasu do czasu mieszając.

Gdy makaron się ugotuje dodajemy utarte tofu, nerkowce i pomidorki pokrojone na połówki*.

Jeszcze tylko przez chwilkę podgrzewamy, dodajemy świeży pieprz, zieloną pietruszkę i w 100% sezonowe roślinne jednogarnkowe danie gotowe!

*Porada: Nie przegrzewaj pomidorków koktajlowych. Wystarczy krótko je podgrzać, by zmiękły i puściły sok, tworząc naturalny, delikatny sos do makaronu. Zbyt długie smażenie sprawi, że stracą świeżość i słodycz

Liczba porcji: 3
Czas przygotowania: 25 min
Stopeń trudnosci: prosty przepis

Kategorie przepisów