Omlet Szarlotka

W moim przepisie użyłam jabłek, a właśnie jabłka i inne owoce zawdzięczamy pracy pszczół.
W programie “Z Kujawskim Pomagamy Pszczołom” przeciwdziałamy brakom pożywienia dla pszczół. Stąd ważne jest, by sadzić kwiaty zawierające nektar i pyłek, czyli pokarm dla pszczół.
Składniki na omlet Szarlotka:
- 2 jajka
- 60 g jogurtu naturalnego
- cynamon mielony
- cukier/erytrol
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 50 g mąki
- 80 g pokrojonego i obranego jabłka
- 1-2 łyżki oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia do smażenia

Wykonanie omletu Szarlotka:
Jajka ubijamy* i delikatnie mieszamy z jogurtem, dodajemy suche składniki i całość ponownie mieszamy. Do powstałej masy dodajemy jabłko.
Omlet Szarlotka smażymy na rozgrzanej patelni na rzepakowym oleju Kujawskim. Omlet smażymy na małym ogniu z dwóch stron.
*Porada: Dokładnie ubij jajka, by omlet był puszysty.
Im lepiej napowietrzysz masę jajeczną, tym delikatniejszy i bardziej wyrośnięty będzie omlet. Wystarczy kilka minut ubijania mikserem lub energiczne mieszanie trzepaczką.

Liczba porcji: 1
Czas przygotowania: 10 min
Stopień trudności: łatwy przepis