Omlet Szarlotka

Omlet Szarlotka

Zdjęcie - Omlet Szarlotka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

W moim przepisie użyłam jabłek, a właśnie jabłka i inne owoce zawdzięczamy pracy pszczół.

W programie “Z Kujawskim Pomagamy Pszczołom” przeciwdziałamy brakom pożywienia dla pszczół. Stąd ważne jest, by sadzić kwiaty zawierające nektar i pyłek, czyli pokarm dla pszczół.

Składniki na omlet Szarlotka:

  • 2 jajka
  • 60 g jogurtu naturalnego
  • cynamon mielony
  • cukier/erytrol
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 g mąki
  • 80 g pokrojonego i obranego jabłka
  • 1-2 łyżki oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia do smażenia

Zdjęcie - Omlet Szarlotka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Wykonanie omletu Szarlotka:

Jajka mieszamy z jogurtem, dodajemy suche składniki i całość ponownie mieszamy. Do powstałej masy dodajemy jabłko.

Omlet Szarlotka smażymy na rozgrzanej patelni na rzepakowym oleju Kujawskim. Omlet smażymy na małym ogniu z dwóch stron.

 

Zdjęcie - Omlet Szarlotka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Liczba porcji: 1
Czas przygotowania: 10 min
Stopień trudności: łatwy przepis

Kategorie przepisów