Porady kulinarne
-
Jak wykonać test suchego patyczka?
Przed zakończeniem pieczenia uchylić drzwiczki od piekarnika i włożyć suchą wykałaczkę w środek ciasta. Wyjąć. Jeśli do wykałaczki przykleiły się kawałki ciasta, to oznacza, że jest ono niegotowe i wymaga dalszego pieczenia. Jeśli wykałaczka jest sucha – ciasto jest gotowe i można wyłączyć piekarnik.
-
Jakiś sposób na świeże ciasto?
Do ciasta dodałam rzepakowy olej Kujawski z pierwszego tłoczenia, który zwilża masę, nadaje jej lepkości, kruchości i pozwala dłużej przechowywać świeże ciasto.
-
Kotlet z karkówki - co zrobić, aby nie zwijał się w rulon?
W miejscach gdzie znajduje się tłuszczyk należy ponacinać nożem wtedy kotlet nie będzie się zwijał w rulon.
-
Patyczki do szaszłyków - co zrobić, aby się nie przypaliły?
Patyczki do szaszłyków namocz w zimnej wodzie, to zapobiegnie ich przypaleniu.
-
Jak zrobić polewę z białej czekolady?
Polewa z białej czekolady:
Śmietankę 30% podgrzać w rondelku, dodać pokruszoną białą czekoladę, rozpuścić i wymieszać.
-
Jak wykonać test „suchego patyczka”?
Jak wykonać test „suchego patyczka”?
Przed zakończeniem pieczenia uchylić drzwiczki od piekarnika i włożyć suchą wykałaczkę w środek ciasta. Wyjąć. Jeśli do wykałaczki przykleiły się kawałki ciasta, to oznacza, że jest ono niegotowe i wymaga dopieczenia. Jeśli wykałaczka jest sucha - to ciasto jest gotowe i można wyłączyć piekarnik.
Warto przeprowadzać test suchego patyczka, bo każdy piekarnik piecze trochę inaczej.
-
Racuchy - jakie dodatki?
Najlepiej smakują ciepłe, posypane cukrem pudrem i podane z ulubionymi dodatkami, np. dżemem, miodem, jogurtem, świeżymi owocami, bitą śmietaną lub syropem klonowym. Do racuchów na maślance świetnie pasuje również cynamon, który można dodać do ciasta lub posypać gotowe racuchy.
-
Jak przygotować totopos?
Totopos wykonujemy przez krojenie kukurydzianej tortilli na trójkąty i smażenie na oleju.
-
Jak hartowac śmietane do zupy?
Śmietanę przełożyć do salaterki i dodać kilkanaście łyżek gorącego wywaru z zupy wymieszać do czasu, aż w śmietanie nie będzie grudek.
-
Domowa tortilla - jaka mąka?
Należy wybrać odpowiednią mąkę. Ta, którą można dostać powszechnie w naszych sklepach, zupełnie się do tego celu nie nadaje. Masa harina najłatwiej kupić przez Internet. W zastępstwie można użyć także wenezuelskiej mąki PAN, której używa się do arepas. Nie jest ona wprawdzie nixtamalizowana i jest nieco grubiej zmielona, ale również ziarna kukurydzy pozbawia się najpierw łusek w sposób mechaniczny, a następnie gotuje.
-
Z czym podawać bigos?
Bigos staropolski to danie, które samo w sobie jest bardzo sycące i pełne smaku, ale można je podać w towarzystwie kilku dodatków, które idealnie dopełnią jego smak. Tradycyjnie bigos podaje się z:
- chlebem - najlepiej klasycznym, chrupiącym chlebem, który świetnie komponuje się z kwaśnym smakiem bigosu;
- ziemniakami - gotowanymi, duszonymi lub smażonymi. Ziemniaki to dodatek, który uzupełni smak bigosu.
-
Jak zrobić mąkę migdałową?
Do mąki migdałowej używamy migdałów bez skórki. Jeśli mamy migdały ze skórką, to najpierw trzeba namoczyć je na 10-15 minut w gorącej wodzie, co ułatwi ich obieranie. Potem obieramy ze skórki i odstawiamy, żeby wyschły. Dopiero wysuszone migdały bez skórek mielimy na własną mąkę migdałową.
Możemy też zmielić płatki migdałowe.
-
Pieczeń rzymska - jakie mięso?
Pieczeń rzymska wychodzi najsmaczniejsza z tłustej wieprzowiny, np. łopatki bez kości, karkówki lub mniej tłustej biodrówki. Jeśli mamy szynkę, to warto wymieszać ją pół na pół z łopatką, by masa mięsna nie była za sucha.
-
Czy schłodzić farsz do jajek faszerowanych?
Jeśli mamy czas, to przygotowany farsz odkładamy do lodówki na około 15 minut. Lekko schłodzoną pastą z łososia łatwiej faszeruje się jajka.
-
Jajak faszerowane - jaka temperatura farszu?
Warto przygotowany farsz odłożyć do lodówki na około 15 minut. Lekko schłodzoną pastą łatwiej faszeruje się jajka.
-
Racuchy drożdżowe - z czym jeść?
Dodatki do racuszków drożdżowych:
- cukier puder
- bita śmietana
- świeże owoce : truskawki, jagody, porzeczki, maliny
- dżemy owocowe i konfitury