Pieczeń z mięsa mielonego z cukinią

Pieczeń z mięsa mielonego z cukinią

Zdjęcie - Pieczeń z mięsa mielonego z cukinią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zapraszam do poznania przepisu na soczystą pieczeń z cukinią! Dzięki dodatkowi oleju
Kujawskiego z pierwszego tłoczenia pieczeń jest soczysta i sprężysta!

Składniki na pieczeń z mięsa mielonego z cukinią:

 

  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 2 jajka
  • 120 g tartej marchewki
  • 350 g tartej cukinii
  • 2 duże ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 2 łyżeczki musztardy
  • łyżeczka majonezu
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 70 g tartego parmezanu
  • Sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • szczypta imbiru i gałki muszkatołowej
  • 15 g oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia

Zdjęcie - Pieczeń z mięsa mielonego z cukinią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jak upiec pieczeń z mięsa mielonego z cukinią?


Wszystkie składniki na pieczeń dokładnie mieszamy.
Gotową masę przekładamy do naczynia żaroodpornego posmarowanego olejem
rzepakowym, żeby się nie przypaliło i formujemy kształt pieczeni.
Przykrywamy pokrywką i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni C.
Pieczemy w tej temperaturze przez ok. 50 minut (przez ostatnie 20 minut pieczemy bez
przykrycia).

 

Liczba porcji: 5
Czas przygotowania: 1 godzina
Stopień trudności: prosty przepis

Kategorie przepisów