Pieczeń z mięsa mielonego z cukinią

Zapraszam do poznania przepisu na soczystą pieczeń z cukinią! Dzięki dodatkowi oleju
Kujawskiego z pierwszego tłoczenia pieczeń jest soczysta i sprężysta!
Składniki na pieczeń z mięsa mielonego z cukinią:
- 500 g mięsa mielonego z indyka
- 2 jajka
- 120 g tartej marchewki
- 350 g tartej cukinii
- 2 duże ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 2 łyżeczki musztardy
- łyżeczka majonezu
- 4 łyżki bułki tartej
- 70 g tartego parmezanu
- Sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- szczypta imbiru i gałki muszkatołowej
- 15 g oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia

Jak upiec pieczeń z mięsa mielonego z cukinią?
Wszystkie składniki na pieczeń dokładnie mieszamy.
Gotową masę przekładamy do naczynia żaroodpornego posmarowanego olejem
rzepakowym, żeby się nie przypaliło i formujemy kształt pieczeni.
Przykrywamy pokrywką i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni C.
Pieczemy w tej temperaturze przez ok. 50 minut (przez ostatnie 20 minut pieczemy bez
przykrycia).
Liczba porcji: 5
Czas przygotowania: 1 godzina
Stopień trudności: prosty przepis