Biszkopt z malinami i mascarpone

Ideale połączenie delikatnego biszkoptu z warstwą aksamitnego kremu z mascarpone ze świeżymi, soczystymi malinami, które dodają lekko kwaskowego akcentu. Ciasto wychodzi przepyszne!
Do tiramisu użyłam soczystych malin. Te i inne owoce zawdzięczamy pszczołom, dlatego wraz z producentem oleju Kujawskiego zachęcamy Was do sadzenia kwiatów zawierających nektar i pyłek, czyli pokarm dla pszczół.
Składniki na biszkopt z malinami i mascarpone:
Ciasto :
- 1/4 szklanka oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia
- 80 g mąki pszennej
- 80 g mąki ziemniaczanej
- 1/3 szklanki cukru
- 4 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
- 300 ml śmietanki
- 250 g mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
Frużelina malinowa i dekoracja:
- 2-3 garści malin
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżeczka maki ziemniaczanej
Jak upiec biszkopt z malinami i mascarpone?
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, następnie cienkim strumieniem wlewamy olej rzepakowy.
Mąkę pszenną przesiewamy wraz z mąką ziemniaczaną, dodajemy proszek do pieczenia i całość wsypujemy do piany. Mieszamy delikatnie szpatułką.
Ciasto na biszkopt wylewamy do formy do pieczenia. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni C przez około 20 min.
Biszkopt studzimy i przekrawamy na dwie części.
Śmietankę ubijamy wraz z mascarpone na sztywno.
Część malin gotujemy z cukrem i dodajemy mączkę ziemniaczaną, przygotowując własną frużelinę malinową.
Składanie ciasta:
Na dno formy wkładamy jedną część biszkoptu, nasączamy wodą z cytryną i potem frużeliną malinową. Następnie nakładamy połowę przygotowanego kremu, układamy biszkopt, nasączamy frużeliną malinową i nakładamy drugą połowę kremu.
Na górze układamy świeże maliny. Biszkopt z malinami i mascarpone jest gotowy.
Liczba porcji: 12
Czas przygotowania: 1 godzina
Stopień trudności: średnio trudne