Biszkopt z malinami i mascarpone

Biszkopt z malinami i mascarpone

Zdjęcie - Biszkopt z malinami i mascarpone - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ideale połączenie delikatnego biszkoptu z warstwą aksamitnego kremu z mascarpone ze świeżymi, soczystymi malinami, które dodają lekko kwaskowego akcentu. Ciasto wychodzi przepyszne!

Do tiramisu użyłam soczystych malin. Te i inne owoce zawdzięczamy pszczołom, dlatego wraz z producentem oleju Kujawskiego zachęcamy Was do sadzenia kwiatów zawierających nektar i pyłek, czyli pokarm dla pszczół.

Składniki na biszkopt z malinami i mascarpone:

Ciasto :

  • 1/4 szklanka oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia
  • 80 g mąki pszennej
  • 80 g mąki ziemniaczanej
  • 1/3 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:

  • 300 ml śmietanki
  • 250 g mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru

Frużelina malinowa i dekoracja:

  • 2-3 garści malin
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżeczka maki ziemniaczanej

Zdjęcie - Biszkopt z malinami i mascarpone - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Jak upiec biszkopt z malinami i mascarpone?

Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, następnie cienkim strumieniem wlewamy olej rzepakowy.

Mąkę pszenną przesiewamy wraz z mąką ziemniaczaną, dodajemy proszek do pieczenia i całość wsypujemy do piany. Mieszamy delikatnie szpatułką.

Ciasto na biszkopt wylewamy do formy do pieczenia. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni C przez około 20 min.

Biszkopt studzimy i przekrawamy na dwie części.

Śmietankę ubijamy wraz z mascarpone na sztywno.

Część malin gotujemy z cukrem i dodajemy mączkę ziemniaczaną, przygotowując własną frużelinę malinową.

Składanie ciasta:

Na dno formy wkładamy jedną część biszkoptu, nasączamy wodą z cytryną i potem frużeliną malinową. Następnie nakładamy połowę przygotowanego kremu, układamy biszkopt, nasączamy frużeliną malinową i nakładamy drugą połowę kremu.

Na górze układamy świeże maliny. Biszkopt z malinami i mascarpone jest gotowy.

 

Liczba porcji: 12
Czas przygotowania: 1 godzina
Stopień trudności: średnio trudne

Kategorie przepisów