Ciasto wuzetka

Ciasto wuzetka

Zdjęcie - Ciasto wuzetka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wuzetka – jedno z moich ukochanych ciast 🤎Delikatny krem, powidła oraz puszysty kakaowy biszkopt na oleju Kujawskim, który nie wymaga nawet nasączania 🤎Jest miękki, wilgotny i długo zachowuje świeżość. 🥰

A co najważniejsze – olej rzepakowy Kujawski powstaje z naszego, polskiego rzepaku 🌼

Składniki na ciasto wuzetka:

Biszkopt:

  • 6 jajek L
  • 200 g cukru drobnego
  • 150 g mąki pszennej
  • 25 g kakao
  • 50 ml oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:

  • ▫️ 800 ml śmietanki 36%
  • ▫️ 70 g cukru pudru
  • ▫️ 16 g żelatyny + trochę wody

Polewa:

  • ▫️ 100 g czekolady mlecznej
  • ▫️ 50 g czekolady deserowej lub gorzkiej
  • ▫️ 100 ml śmietanki 30/36%

Dodatkowo:

  • ▫️ ok. 280 g powideł śliwkowych

Zdjęcie - Ciasto wuzetka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Jak upiec ciasto wuzetka?

Biszkopt:

Mąkę, kakao i proszek mieszamy. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo dodajemy cukier, a następnie pojedynczo żółtka. Do puszystej masy wlewamy olej Kujawski i miksujemy. Wsypujemy przesianą mąkę wymieszaną z kakao oraz proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Przekładamy do formy, pieczemy w piekarniku przez ok. 30 min w temperaturze 170°C. Po upieczeniu rzucamy formą o blat i studzimy.

Krem:

Żelatynę zalewamy wodą na wysokość ok. 1,5 nad proszkiem i odstawiamy.

Śmietankę ubijamy, w połowę wsypujemy cukier puder i dalej miksujemy. Żelatynę podgrzewamy, dodajemy 2 łyżki kremu, mieszamy i przelewamy do reszty kremu ciągle miksując.

Biszkopt kroimy na pół. Spód smarujemy powidłami, następnie wykładamy krem (zostawiamy ok. 4 łyżki), przykrywamy drugim blatem.

Śmietankę podgrzewamy, dodajemy czekolady, mieszamy do rozpuszczenia. Gdy przestygnie, wylewamy na wierzch. Pozostałym kremem robimy rozetki. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

 

 

Liczba porcji: 12
Czas przygotowania: 3 godziny
Stopień trudności: średnio trudne

Kategorie przepisów