Ciasto wuzetka

Wuzetka – jedno z moich ukochanych ciast 🤎Delikatny krem, powidła oraz puszysty kakaowy biszkopt na oleju Kujawskim, który nie wymaga nawet nasączania 🤎Jest miękki, wilgotny i długo zachowuje świeżość. 🥰
A co najważniejsze – olej rzepakowy Kujawski powstaje z naszego, polskiego rzepaku 🌼
Składniki na ciasto wuzetka:
Biszkopt:
- 6 jajek L
- 200 g cukru drobnego
- 150 g mąki pszennej
- 25 g kakao
- 50 ml oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
- ▫️ 800 ml śmietanki 36%
- ▫️ 70 g cukru pudru
- ▫️ 16 g żelatyny + trochę wody
Polewa:
- ▫️ 100 g czekolady mlecznej
- ▫️ 50 g czekolady deserowej lub gorzkiej
- ▫️ 100 ml śmietanki 30/36%
Dodatkowo:
- ▫️ ok. 280 g powideł śliwkowych
Jak upiec ciasto wuzetka?
Biszkopt:
Mąkę, kakao i proszek mieszamy. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo dodajemy cukier, a następnie pojedynczo żółtka. Do puszystej masy wlewamy olej Kujawski i miksujemy. Wsypujemy przesianą mąkę wymieszaną z kakao oraz proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Przekładamy do formy, pieczemy w piekarniku przez ok. 30 min w temperaturze 170°C. Po upieczeniu rzucamy formą o blat i studzimy.
Krem:
Żelatynę zalewamy wodą na wysokość ok. 1,5 nad proszkiem i odstawiamy.
Śmietankę ubijamy, w połowę wsypujemy cukier puder i dalej miksujemy. Żelatynę podgrzewamy, dodajemy 2 łyżki kremu, mieszamy i przelewamy do reszty kremu ciągle miksując.
Biszkopt kroimy na pół. Spód smarujemy powidłami, następnie wykładamy krem (zostawiamy ok. 4 łyżki), przykrywamy drugim blatem.
Śmietankę podgrzewamy, dodajemy czekolady, mieszamy do rozpuszczenia. Gdy przestygnie, wylewamy na wierzch. Pozostałym kremem robimy rozetki. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Liczba porcji: 12
Czas przygotowania: 3 godziny
Stopień trudności: średnio trudne