Roślinne pancakes z owocami

Roślinne pancakes z owocami

Zdjęcie - Roślinne pancakes z owocami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wiecie, że w Polsce żyje aż 470 gatunków pszczół? Niestety prawie połowa z nich jest zagrożona wyginięciem. Dołącz do akcji „Z Kujawskim Pomagamy Pszczołom” i posadź rośliny przyjazne pszczołom w swoim ogrodzie lub na balkonie.

Produkcja 1/3 żywności i 90% owoców zależy od zapylania przez pszczoły! Dzięki obecności pszczół w środowisku, rośliny produkują więcej nasion i owoców. Przygotowałam pyszne pancakes, które podałam z owocami, które zawdzięczamy obecności pszczół.

Składniki na roślinne pancakes z owocami:

  • 200 g mąki jasnej orkiszowej/pszennej
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250 ml mleka roślinnego
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 3 łyżeczki syropu klonowego
  • borówki
  • olej Kujawski z pierwszego tłoczenia do smażenia 

Jak zrobić roślinne pancakes z owocami?

W misce wymieszaj suche składniki, następnie dolej mleko roślinne, łyżeczkę octu i syrop klonowy. Wymieszaj dokładnie ciasto, żeby nie miało grudek. Ciasto będzie dość gęste.

Z podanych składników możesz usmażyć cztery większe placuszki albo kilka mniejszych.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy. Wylej ciasto na rozgrzaną patelnię. Kiedy ciasto będzie na patelni połóż na placuszkach świeże borówki.

Roślinne pancakes z owocami smaż przez około 2 minuty z każdej strony. Kontroluj, żeby się nie przypaliły. Podawaj od razu.

Kategorie przepisów