Krem z cukinii z chrupiącymi grzankami

Krem z cukinii z chrupiącymi grzankami – pyszny, aromatyczny i przyjazny pszczołom! 🌼Dlaczego ta zupa jest też ukłonem w stronę pszczół? Warzywa tu wykorzystane zawdzięczamy pracy pszczół – w Polsce mamy aż 470 gatunków tych niezwykle ważnych owadów. Niestety brakuje im pożywienia. Od 15 lat program „Z Kujawskim Pomagamy Pszczołom” zachęca, by sadzić rośliny przyjazne pszczołom – takie, które dają im pyłek i nektar 🌻.
Zapraszam na prostą, ale wyjątkowo aromatyczną zupę krem z cukinii💚
Składniki na krem z cukinii z chrupiącymi grzankami:
Zupa krem:
- 3 cukinie (bez pestek, pokrojone w kostkę)
- 1 cebulka dymka
- 1-2 łyżki oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
- 3 ząbki czosnku
- 1 litr rosołu
- 1 płaska łyżeczkę curry
- 1 łyżka śmietany
- garść świeżej natki pietruszki
- sól, pieprz
- ser żółty do podania,
- płatki chilli
Chrupiące grzanki:
- chleb tostowy orkiszowy z ziarnami
- ulubione zioła: u mnie łyżeczka papryki słodkiej + łyżeczka czosnku niedźwiedziego + łyżeczka ziół prowansalskich
- 1-2 łyżeczki oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
Jak ugotować krem z cukinii z chrupiącymi grzankami?
Na rozgrzanym oleju rzepakowym podsmaż przez chwilę pokrojoną cukinię z cebulką. Dodaj czosnek, chwilę przesmaż i wlej rosół. Wsyp curry, przykryj i gotuj przez 20 minut.
W tym czasie przygotuj grzanki. Pokrój chleb tostowy, posyp ziołami, skrop olejem Kujawskim i piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C kilka minut, aż się zarumienią.
Do zupy dodaj śmietanę, pietruszkę, dopraw solą i pieprzem, a następnie zblenduj na gładki krem.
Krem z cukinii odawaj z chrupiącymi grzankami, serem, płatkami chilli i świeżą pietruszką💚.
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 30 min
Stopięń trudności: prosty przepis