Krem z cukinii z chrupiącymi grzankami

Krem z cukinii z chrupiącymi grzankami

Zdjęcie - Krem z cukinii z chrupiącymi grzankami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Krem z cukinii z chrupiącymi grzankami – pyszny, aromatyczny i przyjazny pszczołom! 🌼Dlaczego ta zupa jest też ukłonem w stronę pszczół? Warzywa tu wykorzystane zawdzięczamy pracy pszczół – w Polsce mamy aż 470 gatunków tych niezwykle ważnych owadów. Niestety brakuje im pożywienia. Od 15 lat program „Z Kujawskim Pomagamy Pszczołom” zachęca, by sadzić rośliny przyjazne pszczołom – takie, które dają im pyłek i nektar 🌻.

Zapraszam na prostą, ale wyjątkowo aromatyczną zupę krem z cukinii💚

Składniki na krem z cukinii z chrupiącymi grzankami:

Zupa krem:

 

  • 3 cukinie (bez pestek, pokrojone w kostkę)
  • 1 cebulka dymka
  • 1-2 łyżki oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 litr rosołu
  • 1 płaska łyżeczkę curry
  • 1 łyżka śmietany
  • garść świeżej natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • ser żółty do podania,
  • płatki chilli

Chrupiące grzanki:

  • chleb tostowy orkiszowy z ziarnami
  • ulubione zioła: u mnie łyżeczka papryki słodkiej + łyżeczka czosnku niedźwiedziego + łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1-2 łyżeczki oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia

Zdjęcie - Krem z cukinii z chrupiącymi grzankami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Jak ugotować krem z cukinii z chrupiącymi grzankami?

Na rozgrzanym oleju rzepakowym podsmaż przez chwilę pokrojoną cukinię z cebulką. Dodaj czosnek, chwilę przesmaż i wlej rosół. Wsyp curry, przykryj i gotuj przez 20 minut.

W tym czasie przygotuj grzanki. Pokrój chleb tostowy, posyp ziołami, skrop olejem Kujawskim i piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C kilka minut, aż się zarumienią.

Do zupy dodaj śmietanę, pietruszkę, dopraw solą i pieprzem, a następnie zblenduj na gładki krem.

Krem z cukinii odawaj z chrupiącymi grzankami, serem, płatkami chilli i świeżą pietruszką💚.

 

Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 30 min
Stopięń trudności: prosty przepis

Kategorie przepisów