Pomidory ze straciatellą i świeżymi ziołami

Te proste, ale pełne smaku pomidory ze straciatellą i świeżymi ziołami to idealna propozycja na szybką i orzeźwiającą przystawkę. Podstawą dressingu w tym przepisie jest Kujawski olej rzepakowy, który doskonale łączy składniki.
Składniki na pomidory ze straciatellą i świeżymi ziołami:
- 2–3 dojrzałe pomidory
- 200 g straciatelli lub burraty
- garść świeżych ziół (koperek, natka pietruszki, bazylia)
- 30 ml oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia
- 1 ząbek czosnku
- sok z cytryny (do smaku)
- sól i świeżo mielony czarny pieprz
Przygotowanie pomidorów ze straciatellą i świeżymi ziołami:
Pomidory pokrój w plastry lub cząstki i ułóż na talerzu.
Zioła drobno posiekaj i wymieszaj z olejem Kujawskim, przeciśniętym czosnkiem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Tak przygotowanym dressingiem polej pomidory.
Na wierzchu ułóż straciatellę lub porwaną burratę. Podawaj od razu.
Liczba porcji: 2
Czas przygotowania: 10 min
Stopień trudności: bardzo proste