Pomidory ze straciatellą i świeżymi ziołami

Pomidory ze straciatellą i świeżymi ziołami

Zdjęcie - Pomidory ze straciatellą i świeżymi ziołami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Te proste, ale pełne smaku pomidory ze straciatellą i świeżymi ziołami to idealna propozycja na szybką i orzeźwiającą przystawkę. Podstawą dressingu w tym przepisie jest Kujawski olej rzepakowy, który doskonale łączy składniki.

Składniki na pomidory ze straciatellą i świeżymi ziołami:

  • 2–3 dojrzałe pomidory
  • 200 g straciatelli lub burraty
  • garść świeżych ziół (koperek, natka pietruszki, bazylia)
  • 30 ml oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia
  • 1 ząbek czosnku
  • sok z cytryny (do smaku)
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz

Zdjęcie - Pomidory ze straciatellą i świeżymi ziołami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Przygotowanie pomidorów ze straciatellą i świeżymi ziołami:

Pomidory pokrój w plastry lub cząstki i ułóż na talerzu.

Zioła drobno posiekaj i wymieszaj z olejem Kujawskim, przeciśniętym czosnkiem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Tak przygotowanym dressingiem polej pomidory.

Na wierzchu ułóż straciatellę lub porwaną burratę. Podawaj od razu.

 

Liczba porcji: 2
Czas przygotowania: 10 min
Stopień trudności: bardzo proste

Kategorie przepisów