Chrupiące pieczone ziemniaki

Chrupiące pieczone ziemniaki

Zdjęcie - Chrupiące pieczone ziemniaki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dla tych, co wolą jeść smaczniej! 🥰No bo kto nie lubi ziemniaków 😃🥔🥔. Te chrupiące pieczone ziemniaki są zbyt dobre, żeby sobie odmawiać 😂

Przejdźmy do spraw ważnych: czy wiecie, że olej Kujawski z Ziołami to aż 8 wariantów smakowych? Każdy znajdzie coś dla siebie. Można je dowolnie miksować i łączyć, co daje jeszcze więcej wariantów.

Idealne do dań na ciepło i na zimno, do smażenia, pieczenia, grillowania i sałatek 😃🥹, czy trzeba czegoś więcej? Ja najczęściej używam tych olejów do polania sałatek czy marynat na grilla.

Składniki na chrupiące pieczone ziemniaki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki sera grana padano
  • 1 łyżka oleju oleju Kujawskiego z ziołami “Czosnek”
  • 1 łyżka oleju Kujawskiego z ziołami “Papryka ostra, bazylia, pomidor”
  • 1 litr zimnej wody

Składniki na sos:

  • 200 g jogurtu greckiego
  • 2 ogórki gruntowe
  • 1 ząbek czosnku
  • odrobina soli
  • odrobina oleju Kujawskiego z ziołami “Papryka ostra, bazylia, pomidor”

 

 

Jak upiec chrupiące pieczone ziemniaki?

Ziemniaki obieramy i kroimy na kształt grubszych frytek. Przekładamy do zimnej wody i odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie dobrze odsączamy na papierze.

Dodajemy sól, mąkę ziemniaczaną, bułkę tartą, grana padano oraz oleje Kujawskie z Ziołami – tutaj możecie miksować dowolnie smaki.

Tak przygotowane ziemniaki wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 230 stopni C przez 35 minut.

Ogórki ścieramy na tarce, czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy jogurt oraz sól. Wszystko razem mieszamy. Polewamy odrobiną oleju Kujawskiego z ziołami. Podajemy z ziemniakami.

Kategorie przepisów