Chrupiące pieczone ziemniaki

Dla tych, co wolą jeść smaczniej! 🥰No bo kto nie lubi ziemniaków 😃🥔🥔. Te chrupiące pieczone ziemniaki są zbyt dobre, żeby sobie odmawiać 😂
Przejdźmy do spraw ważnych: czy wiecie, że olej Kujawski z Ziołami to aż 8 wariantów smakowych? Każdy znajdzie coś dla siebie. Można je dowolnie miksować i łączyć, co daje jeszcze więcej wariantów.
Idealne do dań na ciepło i na zimno, do smażenia, pieczenia, grillowania i sałatek 😃🥹, czy trzeba czegoś więcej? Ja najczęściej używam tych olejów do polania sałatek czy marynat na grilla.
Składniki na chrupiące pieczone ziemniaki:
- 1 kg ziemniaków
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki sera grana padano
- 1 łyżka oleju oleju Kujawskiego z ziołami “Czosnek”
- 1 łyżka oleju Kujawskiego z ziołami “Papryka ostra, bazylia, pomidor”
- 1 litr zimnej wody
Składniki na sos:
- 200 g jogurtu greckiego
- 2 ogórki gruntowe
- 1 ząbek czosnku
- odrobina soli
- odrobina oleju Kujawskiego z ziołami “Papryka ostra, bazylia, pomidor”
Jak upiec chrupiące pieczone ziemniaki?
Ziemniaki obieramy i kroimy na kształt grubszych frytek. Przekładamy do zimnej wody i odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie dobrze odsączamy na papierze.
Dodajemy sól, mąkę ziemniaczaną, bułkę tartą, grana padano oraz oleje Kujawskie z Ziołami – tutaj możecie miksować dowolnie smaki.
Tak przygotowane ziemniaki wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 230 stopni C przez 35 minut.
Ogórki ścieramy na tarce, czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy jogurt oraz sól. Wszystko razem mieszamy. Polewamy odrobiną oleju Kujawskiego z ziołami. Podajemy z ziemniakami.