Placuszki z cukinii z sosem cytrynowym

Placuszki z cukinii z sosem cytrynowym

Zdjęcie - Placuszki z cukinii z sosem cytrynowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

🐝Czy wiesz, że pszczołom zawdzięczamy aż 80% owoców i warzyw, które trafiają na nasz talerz? Cukinia, maliny, truskawki – bez ich pracy nie byłoby tych smaków!

Wszystkie pszczoły potrzebują do życia pokarmu, wody i miejsc lęgowych. Pokarm to pytek i nektar, które mogą znaleźć w kwiatach przyjaznych pszczołom. To, co może zrobić absolutnie każdy z nas, to sadzenie kwiatów. Już niewielka doniczka na balkonie, to wielki krok, aby poprawić warunki ich życia. 📍Bo razem naprawdę możemy wiele.

A dziś placuszki z cukinii smażone na oleju Kujawskim – z prostym pysznym sosem. 🥒 Placuszki z cukinii z sosem jogurtowo-cytrynowym. Naturalnie, smacznie i w trosce o pszczoły! 🌱

Składniki na placuszki z cukinii z sosem cytrynowym:

Składniki (na 2–3 porcje):

Placki:

  • 3 średnie cukinie (ok. 400 g)
  • 1 jajko
  • 3–4 łyżki mąki pszennej
  • 1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
  • pęczek koperku
  • sól, pieprz
  • 2-3 łyżki oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia do smażenia

 

Sos jogurtowo-cytrynowy z fetą:

  • 150 g jogurtu naturalnego
  • ok. 1 łyżka soku z cytryny
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
  • 1 łyżka oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia
  • 40–50 g fety (rozgnieciona widelcem)
  • sól, pieprz do smaku

Zdjęcie - Placuszki z cukinii z sosem cytrynowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Jak zrobić placuszki z cukinii z sosem cytrynowym?

1. Cukinię zetrzyj na tarce, posól i odstaw na 10–15 minut. Dobrze odciśnij nadmiar wody.

2. Do odciśniętej cukinii dodaj jajko, przeciśnięty czosnek, koperek i mąkę. Wymieszaj – masa powinna być wilgotna, ale spójna.

3. Smaż placuszki na rozgrzanym oleju Kujawskim po 2–3 minuty z każdej strony na złoty kolor.

4. Wymieszaj jogurt z fetą, sokiem i skórką z cytryny oraz olejem Kujawskim. Dopraw solą i pieprzem. Powinien być kremowy – jeśli za gęsty, dodaj odrobinę więcej soku lub łyżeczkę wody.

5. Podawaj z placuszkami i świeżym koperkiem.

 

Liczba porcji: 2
Czas przygotowania: 30 min
Stopień trudności: prosty przepis

Kategorie przepisów