Kremowy makaron orzo z cukinią

Kremowy makaron orzo z cukinią

Zdjęcie - Kremowy makaron orzo z cukinią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dziś przygotujemy kremowy makaron orzo z cukinią – danie, które zachwyci Was swoją prostotą i bogactwem smaku. Warto pamiętać, że dzięki pszczołom mamy aż 4000 odmian warzyw, w tym właśnie cukinię!🍅🥦🫑

W tym przepisie wykorzystamy rzepakowy olej Kujawski, który dzięki swoim właściwościom doskonale podkreśli smak składników.

Składniki na kremowy makaron orzo z cukinią:

  • 4 łyżki oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
  • 1 cebula
  • 400 g cukinii
  • 200 g makaronu orzo
  • 150 g mrożonego zielonego groszku
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki płatków drożdżowych (opcjonalnie)
  • 200 ml mleczka kokosowego lub roślinnej śmietanki
  • 2 garście świeżego szpinaku

 

Zdjęcie - Kremowy makaron orzo z cukinią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przyrządzanie kremowego makaronu orzo z cukinią:

Na dobrze rozgrzanym oleju rzepakowym podsmażamy cebulkę na złoty kolor, a następnie dodajemy pokrojoną w dużą kostkę cukinię. Podsmażamy do zarumienienia.

Do warzyw dodajemy suchy makaron orzo, mrożony groszek, mieszamy i zalewamy bulionem warzywnym.

Po około 10 minutach gotowania dolewamy mleczko kokosowe, dosypujemy płatki drożdżowe oraz przyprawy wraz ze świeżym szpinakiem.

Danie gotujemy jeszcze przez 5 minut i kremowy makaron orzo z cukinią jest gotowy!

 

Liczba porcji: 3
Czas przygotowania: 20 min
Stopień trudności: prosty przepis

Kategorie przepisów