Kremowy makaron orzo z cukinią

Dziś przygotujemy kremowy makaron orzo z cukinią – danie, które zachwyci Was swoją prostotą i bogactwem smaku. Warto pamiętać, że dzięki pszczołom mamy aż 4000 odmian warzyw, w tym właśnie cukinię!🍅🥦🫑
W tym przepisie wykorzystamy rzepakowy olej Kujawski, który dzięki swoim właściwościom doskonale podkreśli smak składników.
Składniki na kremowy makaron orzo z cukinią:
- 4 łyżki oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
- 1 cebula
- 400 g cukinii
- 200 g makaronu orzo
- 150 g mrożonego zielonego groszku
- 500 ml bulionu warzywnego
- sól, pieprz
- 2 łyżki płatków drożdżowych (opcjonalnie)
- 200 ml mleczka kokosowego lub roślinnej śmietanki
- 2 garście świeżego szpinaku
Przyrządzanie kremowego makaronu orzo z cukinią:
Na dobrze rozgrzanym oleju rzepakowym podsmażamy cebulkę na złoty kolor, a następnie dodajemy pokrojoną w dużą kostkę cukinię. Podsmażamy do zarumienienia.
Do warzyw dodajemy suchy makaron orzo, mrożony groszek, mieszamy i zalewamy bulionem warzywnym.
Po około 10 minutach gotowania dolewamy mleczko kokosowe, dosypujemy płatki drożdżowe oraz przyprawy wraz ze świeżym szpinakiem.
Danie gotujemy jeszcze przez 5 minut i kremowy makaron orzo z cukinią jest gotowy!
Liczba porcji: 3
Czas przygotowania: 20 min
Stopień trudności: prosty przepis