Jeśli lubicie ciasta ucierane polecam dzisiejszy przepis. Ja najczęściej robię takie ciasta latem z miękkimi, sezonowymi owocami tym razem jednak wkroiłam do niego gruszki. Chrupiącym dodatkiem są tutaj płatki migdałów. Całość wyszła tak pyszna, że ciasto wielkości keksówki zniknęło w ciągu godziny.
Wielkimi krokami zbliża się 11 listopada co, mam nadzieję, oznacza na stole gęsinę. Ten przepis czekał na publikację rok. Nie zdążyłam go wtedy wstawić, robię to teraz, z nadzieją że wykorzystacie pomysł. Tak przygotowana gęś jest pyszna, ziemniaki pieką się w gęsim tłuszczu, smaczniej być nie może. Wystarczy dorobić surówkę z kapusty i świąteczny obiad gotowy!
W ten weekend tematem wspólnego pieczenia Ciasta na niedzielę są dyniowe wypieki..szukałam przepisu, który by mnie zaciekawił..sporo wpadło mi w oko..i nie mogłam się zdecydować..no i ostatecznie wybór padł na mufinki..bardzo proste i szybkie do zrobienia.
Po urlopie czas wrócić z powrotem do pracy, codzienności i ... gotowania. Zaczniemy od czegoś prostego, szybkiego i zdrowego. Przepis na pyszne śniadanie, nie wymagające talentu kulinarnego ani dużych nakładów finansowych, szybkie w przygotowaniu.
. Są nieco pracochłonne, ale naprawdę warto je zrobić. Ciasto jest mięciutkie, takie trochę francusko drożdżowe, nieco listkujące, farsz z białego maku z bakaliami - pyszny, całość idealna. Polecam!
Połączenie orzechów laskowych z czekoladą jest wyjątkowo udane. Całość smakuje bardzo przyjemnie. Podczas pieczenia w całym domu unosił się cudowny aromat i choćby dla niego warto skusić się na ten wypiek Rewelacyjna polewa z nutellą - z pewnością jeszcze do niej wrócę: świetnie smakowała i bardzo fajnie zachowywała się na cieście.
Mrożone mięso dostępne jest cały rok, a gęsina mrożona jest lepsza od świeżej, gdyż jest bardziej krucha. Czas rozpocząć listopadowy sezon na gęsinę! Zapraszam na pasztet.
To ciasto z pewnością może podbić nasze podniebienia. Kakaowe blaty nasączone likierem kawowym przełożone masą toffii i dla przełamania słodyczy kwaśnym dżemem z czarnej porzeczki. Wszystko to doskonale łączy sie w jednym kawałku.
Gęsina, którą przygotowaliśmy w tym roku jest wyborna w smaku – cudownie soczysta i delikatna zarazem, z idealnie chrupiącą skórką. Podczas pieczenia w całym domu unosił się obłędny aromat ziół oraz pieczonych jabłek.