Ciasto nugatowe
Moją ostatnią propozycją w ramach "Orzechowego Tygodnia" jest ciasto nugatowe. Przepis na nie znalazłam na blogu Słodka magia od kuchni. Połączenie orzechów laskowych z czekoladą jest wyjątkowo udane. Całość smakuje bardzo przyjemnie. Podczas pieczenia w całym domu unosił się cudowny aromat i choćby dla niego warto skusić się na ten wypiek Rewelacyjna polewa z nutellą - z pewnością jeszcze do niej wrócę: świetnie smakowała i bardzo fajnie zachowywała się na cieście. Jako jedyny minus podam to, że ciasto wyszło troszkę za suche, ale być może to ja za długo trzymałam je w piekarniku. Z herbatą smakowało jednak bardzo fajnie i myślę, że warto się na nie skusić :)
Składniki:
Ciasto:
- 100g orzechów laskowych
- 100g masła
- 100g czekolady deserowej
- 4 jajka
- pół szklanki cukru
- 7 łyżek mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Polewa:
- 100g czekolady deserowej
- 4 łyżki mleka
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki Nutelli
Wykonanie:
Ciasto:
Orzechy podprażyć na suchej patelni, obrać ze skórek i zmielić w blenderze na mąkę. Czekoladę z masłem rozpuścić na wolnym ogniu. Przestudzić. Białka ubić z solą na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając po łyżce cukru. Dodać żółtka, wymieszać. W osobnej misce połączyć mąkę z proszkiem do pieczenia i zmielonymi orzechami. Mieszankę delikatnie wmieszać do masy jajecznej. Na koniec dodać przestudzoną czekoladę z masłem. Gotowe ciasto przelać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez ok. 45-50 minut (do tzw. suchego patyczka).
Polewa:
Mleko podgrzać razem z masłem. Gdy masło zacznie się rozpuszczać, dodać połamaną czekoladę. Na koniec dodać Nutellę. Wymieszać. Gotową polewą udekorować ciasto. Smacznego :)