Ciasto migdałowe z gruszkami

Ciasto migdałowe z gruszkami
Zdjęcie - Ciasto migdałowe z gruszkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
  • Wynik: 70
  • Czas przygotowania: 20minuty
  • Czas gotowania: 50minuty

Jeśli lubicie ciasta ucierane polecam dzisiejszy przepis. Ja najczęściej robię takie  ciasta latem z miękkimi, sezonowymi owocami tym razem jednak wkroiłam do niego  gruszki. Chrupiącym dodatkiem są tutaj płatki migdałów. Całość wyszła tak pyszna, że ciasto wielkości keksówki zniknęło w ciągu godziny. Nie zdążyło nawet wystygnąć. Polecam.

Składniki Instrukcje

Wszystkie składniki powinny być w pokojowej temperaturze.

Gruszki obrać ze skróki, wydrążyć i pokroić w kostkę. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodawać po jednym jajku i dalej ubijać. Przesiać mąkę z proszkiem, dodać pokruszone płatki migdałów (odłożyć część do posypania), likier migdałowy, oraz gruszki. Delikatnie wymieszać. Przełożyć masę do przygotowanej formy keksowej ( u mnie wym. 16/42 cm). Wyrównać, wierzch posypać odłożonymi płatkami  i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec ok. 50 min, do suchego patyczka. Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem jednak ja zrezygnowałam bo moje gruszki były bardzo słodkie.

Smacznego:)

Zdjęcie - Ciasto migdałowe z gruszkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów