Ciasto migdałowe z gruszkami
- Wynik: 70
- Czas przygotowania: 20minuty
- Czas gotowania: 50minuty
Jeśli lubicie ciasta ucierane polecam dzisiejszy przepis. Ja najczęściej robię takie ciasta latem z miękkimi, sezonowymi owocami tym razem jednak wkroiłam do niego gruszki. Chrupiącym dodatkiem są tutaj płatki migdałów. Całość wyszła tak pyszna, że ciasto wielkości keksówki zniknęło w ciągu godziny. Nie zdążyło nawet wystygnąć. Polecam.
Składniki- masło - 200 g
- płatki migdałów - 100 g
- jajka - 4
- cukier - 1/2 szklanki
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- mąka - 200 g
- likier migdałowy - ok. 50 ml
- gruszki - 4
Wszystkie składniki powinny być w pokojowej temperaturze.
Gruszki obrać ze skróki, wydrążyć i pokroić w kostkę. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodawać po jednym jajku i dalej ubijać. Przesiać mąkę z proszkiem, dodać pokruszone płatki migdałów (odłożyć część do posypania), likier migdałowy, oraz gruszki. Delikatnie wymieszać. Przełożyć masę do przygotowanej formy keksowej ( u mnie wym. 16/42 cm). Wyrównać, wierzch posypać odłożonymi płatkami i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec ok. 50 min, do suchego patyczka. Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem jednak ja zrezygnowałam bo moje gruszki były bardzo słodkie.
Smacznego:)