Maślane bułki z kruszonką
W tym tygodniu miałam nic nie piec ale nie dałam rady oprzeć się bułkom zaproponowanym przez Wypiekanie na śniadanie. Puszyste, maślane, z chrupiącą kruszonką, od razu na ciepło zniknęło kilka a potem z masłem i dżemem smakują równie wspaniale.
Razem ze mną bułki upiekły:
Składniki
- mąka pszenna - 600 g
- drożdże - 20 g
- cukier - 40 g
- masło - 50 g
- jajko - 1
- 240 ml - mleka
- ekstarkt waniliowy - 1 łyżeczka
- Składniki na kruszonkę
- miękkie masło - 50 g
- mąka - 50 g
- cukier - 50 g
- płatki migdałów - 2 łyżki
Instrukcje
Zrobić zaczyn: wymieszać drożdże z odrobiną cukru i mleka, odstawić do rośnięcia na kilka minut.
Mleko lekko podgrzać, wymieszać z masłem, cukrem i solą. Kiedy lekko przestygnie, połączyć z jajkiem. Dodać mąkę wymieszaną z zaczynem. Wyrobić gładkie ciasto. Pozostawić przykryte w temperaturze pokojowej na 1-1,5 h aż podwoi swoją objętość.
Z ciasta formować małe okrągłe bułeczki o średnicy ok. 3-4 cm, układać je w okrągłej formie wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając między nimi ok. 2 cm odstępy. Przykryć wilgotną ściereczką, odstawić do wyrastania na 30-40 minut.
Zrobić kruszonkę: wszystkie składniki połączyć w miseczce do konsystencji grudek. Wyrośnięte bułeczki posmarować jajkiem, posypać kruszonką. Piekarnik nagrzać do 200 st C. Wstawić bułeczki i piec 15-20 minut, do zrumienienia.
Smacznego:)