Maślane bułki z kruszonką

Maślane bułki z kruszonką

Zdjęcie - Maślane bułki z kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

W tym tygodniu miałam nic nie piec ale nie dałam rady oprzeć się bułkom zaproponowanym przez Wypiekanie na śniadanie. Puszyste, maślane,  z chrupiącą kruszonką, od razu na ciepło zniknęło kilka a potem z masłem i dżemem smakują równie wspaniale.

Razem ze mną bułki upiekły:

Składniki

Instrukcje

 

Zrobić zaczyn: wymieszać drożdże z odrobiną cukru i mleka, odstawić do rośnięcia na kilka minut.
Mleko lekko podgrzać, wymieszać z masłem, cukrem i solą. Kiedy lekko przestygnie, połączyć z jajkiem. Dodać mąkę wymieszaną z zaczynem. Wyrobić gładkie ciasto. Pozostawić przykryte w temperaturze pokojowej na 1-1,5 h aż podwoi swoją objętość.

Z ciasta formować małe okrągłe bułeczki o średnicy ok. 3-4 cm, układać je w okrągłej formie wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając między nimi ok. 2 cm odstępy. Przykryć wilgotną ściereczką, odstawić do wyrastania na 30-40 minut.

Zrobić kruszonkę: wszystkie składniki połączyć w miseczce do konsystencji grudek. Wyrośnięte bułeczki posmarować jajkiem, posypać kruszonką. Piekarnik nagrzać do 200 st C. Wstawić bułeczki i piec 15-20 minut, do zrumienienia.

Smacznego:)

Zdjęcie - Maślane bułki z kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów