Sernik z masą krówkową
Za oknem zrobiło się zimno, pada deszcz ze śniegiem, wieje wiatr. Rano gdy wstaję jest ciemno, kiedy wracam z pracy zapada mrok. Mam zatem mały kryzys jeśli chodzi o robienie zdjęć. Nie lubię tego. Jednak dziś mam na pocieszenie i rozweselenie sernik, który piekłam na początku października. Wtedy jeszcze mogłam zrobić takie radosne zdjęcia :).
Sernik to mój pomysł na wykorzystanie puszki masy krówkowej. Bardzo smaczny, wilgotny, idealnie słodki. Polecam !
Składniki na spód:
*70 g masła
*225 g ciasteczek Digestive lub innych owsianych
Masło rozpuścić. Ciasteczka pokruszyć. Masło wymieszać z ciasteczkami na masę o konsystencji mokrego piasku. Przygotować tortownicę o średnicy 23 cm: wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie masę ciasteczkową przełożyć do formy, dokładnie wylepić spód, ugnieść. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Składniki na masę serową:
*1 kg mielonego twarogu
*4 jajka
*1/2 puszki masy krówkowej o wadze 400 g (czyli 200g)
*3/4 szklanki cukru
*1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
*1 łyżka mąki
W misie miksera umieścić twaróg, cukier i jajka. Zmiksować do połączenia składników. Następnie dodać mąkę, ekstrakt waniliowy, zmiksować do połączenia. Tak przygotowaną masę serową wylać na spód ciasteczkowy, następnie wyłożyć łyżką masę krówkową, w różne miejsca, potem kilka razy delikatnie wymieszać patyczkiem z masą serową. Nie tak dokładnie, tylko żeby krówka wymieszała się nieco z twarogiem.
Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 1 godzinę. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, trzymać ciasto w zamkniętym piekarniku przez około pół godziny. Po tym czasie delikatnie uchylić drzwiczki i tak wystudzić. Następnie schłodzić ciasto w lodówce przez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc.
Pozostałą połowę puszki masy krówkowej przełożyć do garnka, delikatnie podgrzać (tylko na tyle, żeby dała się dobrze rozsmarować) i rozprowadzić ją na wierzchu sernika.
Smacznego :)