Kakaowe ciasto z tofii i porzeczkami

Kakaowe ciasto   z tofii i porzeczkami

Zdjęcie - Kakaowe ciasto   z tofii i porzeczkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

To ciasto z pewnością może podbić nasze podniebienia. Kakaowe blaty nasączone likierem kawowym przełożone masą toffii i dla przełamania słodyczy kwaśnym dżemem z czarnej porzeczki. Wszystko to doskonale łączy sie w jednym kawałku. Bardzo polecam.

Składniki

Instrukcje

 

Mleko  w puszce włożyć do garnka z zimną wodą, zagotować. Gotować na małym ogniu ok. 2 godzin. Otwierać po wystudzeniu.

Białka ubić na sztywno dodając pod koniec cukier. Dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Przesiać obie mąki, kakao i proszek do pieczenia. Wymieszać.Przełożyc masę do wysmarowanej formy o wymiarach 24/32 cm. Wyrównać i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec ok. 20 min. Po wystudzeniu przekroić na pół.

Masło utrzeć na puch, dodawać stopniowo wystudzone mleko i ucierać na głaska masę.

Czekoladę rozpuścić z masłem, dodać miód, wymieszać. Odstawić do zgęstnienia.

Likier kawowy rozcieńczyć wodą i nasączyć pierwszą połowę blatu. Wyłożyć dżem porzeczkowy, wyrównać, następnie wyłożyć masę z mleka, wyrównać. Przykryć drugim blatem, nasączyć. Wierzch polać przygotowaną polewą czekoladową. Wstawić do lodówki na kilka godzin.

Smacznego:)

 

 

Zdjęcie - Kakaowe ciasto   z tofii i porzeczkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów