Kakaowe ciasto z tofii i porzeczkami
To ciasto z pewnością może podbić nasze podniebienia. Kakaowe blaty nasączone likierem kawowym przełożone masą toffii i dla przełamania słodyczy kwaśnym dżemem z czarnej porzeczki. Wszystko to doskonale łączy sie w jednym kawałku. Bardzo polecam.
Składniki
- Składniki na biszkopt
- cukier - 3/4 szklanki
- kakao - 3 łyżki
- proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
- jajka - 5
- mąka pszenna - 150 g
- mąka ziemniaczana - 3 łyżki
- Składniki na masę
- mleko skondensowane słodzone - 1 puszka
- masło - 250 g
- Składniki na polewę
- czekolada gorzka - 200 g
- miód - 2 łyżki
- masło - 100 g
- Dodatkowo
- likier kawowy - 100 ml
- dżem z czarnej porzeczki - 1 słoik (ok. 300 ml)
Instrukcje
Mleko w puszce włożyć do garnka z zimną wodą, zagotować. Gotować na małym ogniu ok. 2 godzin. Otwierać po wystudzeniu.
Białka ubić na sztywno dodając pod koniec cukier. Dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Przesiać obie mąki, kakao i proszek do pieczenia. Wymieszać.Przełożyc masę do wysmarowanej formy o wymiarach 24/32 cm. Wyrównać i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec ok. 20 min. Po wystudzeniu przekroić na pół.
Masło utrzeć na puch, dodawać stopniowo wystudzone mleko i ucierać na głaska masę.
Czekoladę rozpuścić z masłem, dodać miód, wymieszać. Odstawić do zgęstnienia.
Likier kawowy rozcieńczyć wodą i nasączyć pierwszą połowę blatu. Wyłożyć dżem porzeczkowy, wyrównać, następnie wyłożyć masę z mleka, wyrównać. Przykryć drugim blatem, nasączyć. Wierzch polać przygotowaną polewą czekoladową. Wstawić do lodówki na kilka godzin.
Smacznego:)