Gęsina pieczona w jabłkach z majerankiem

Gęsina pieczona w jabłkach z majerankiem

Wprawdzie minęło już trochę czasu od Świętego Marcina, kiedy to przepis na gęsinę jest najbardziej poszukiwany, niemniej ze względu na problemy z brakiem czasu wolnego, nasz sposób na gęsinę w jabłkach musiał nieco poczekać na publikację. Mamy nadzieję, że wybaczycie nam opóźnienie i mimo wszystko z chęcią wypróbujecie przepis, bo zdecydowanie jest tego wart.

Zdjęcie - Gęsina pieczona w jabłkach z majerankiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Gęsina, którą przygotowaliśmy w tym roku jest wyborna w smaku – cudownie soczysta i delikatna zarazem, z idealnie chrupiącą skórką. Podczas pieczenia w całym domu unosił się obłędny aromat ziół oraz pieczonych jabłek.

Zobacz też: Konkurs Gotujmy Razem

Sam przepis na pieczoną gęsinę w jabłkach jest bardzo prosty w wykonaniu i z pewnością nie będziecie mieli z nim problemu. Jeśli więc chcecie zachwycić swoich najbliższych spróbujcie koniecznie tego przepisu

Składniki:
  • 1 podwójna pierś z gęsi (ok. 80 dkg)
  • majeranek
  • rozmaryn
  • czosnek niedźwiedzi
  • sól, pieprz
  • 2 duże jabłka
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 ml gęsiego tłuszczu

Zdjęcie - Gęsina pieczona w jabłkach z majerankiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wykonanie:

Piersi z gęsi dokładnie myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Doprawiamy solidnie solą oraz pieprzem i nacieramy dużą ilością majeranku. Chłodzimy w lodówce min. 1 godz. a najlepiej całą noc.

Zdjęcie - Gęsina pieczona w jabłkach z majerankiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Piekarnik nagrzewamy do temp. 200’C. Jabłka myjemy i kroimy w ćwiartki. Cebulę obieramy i kroimy w ćwiartki i razem z jabłkami oraz ząbkami czosnku przekładamy do naczynia do zapiekania. Całość doprawiamy majerankiem, rozmarynem, czosnkiem niedźwiedzim, solą oraz pieprzem a następnie zalewamy gęsim tłuszczem i mieszamy.

Zdjęcie - Gęsina pieczona w jabłkach z majerankiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Na tak przygotowane jabłka układamy piersi z gęsi, przykrywamy i pieczemy ok. 45 min. Następnie obniżamy temp. do 160’C i pieczemy kolejne 45 min.

W czasie pieczenia kilkakrotnie podlewamy gęsinę powstałym sosem a na ok. 15-20 min. przed końcem zapiekamy gęś na górnym poziomie piekarnika z włączoną funkcją grilla (bez przykrycia), aby uzyskać chrupiącą skórkę.

Gotową pierś z gęsi kroimy w plastry i podajemy np. z modrą kapustą i kluseczkami.

Zdjęcie - Gęsina pieczona w jabłkach z majerankiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów