Gęsina pieczona w jabłkach z majerankiem

Wprawdzie minęło już trochę czasu od Świętego Marcina, kiedy to przepis na gęsinę jest najbardziej poszukiwany, niemniej ze względu na problemy z brakiem czasu wolnego, nasz sposób na gęsinę w jabłkach musiał nieco poczekać na publikację. Mamy nadzieję, że wybaczycie nam opóźnienie i mimo wszystko z chęcią wypróbujecie przepis, bo zdecydowanie jest tego wart.

Zdjęcie - Gęsina pieczona w jabłkach z majerankiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Gęsina, którą przygotowaliśmy w tym roku jest wyborna w smaku – cudownie soczysta i delikatna zarazem, z idealnie chrupiącą skórką. Podczas pieczenia w całym domu unosił się obłędny aromat ziół oraz pieczonych jabłek.

Zobacz też: Konkurs Gotujmy Razem

Sam przepis na pieczoną gęsinę w jabłkach jest bardzo prosty w wykonaniu i z pewnością nie będziecie mieli z nim problemu. Jeśli więc chcecie zachwycić swoich najbliższych spróbujcie koniecznie tego przepisu

Składniki:
  • 1 podwójna pierś z gęsi (ok. 80 dkg)
  • majeranek
  • rozmaryn
  • czosnek niedźwiedzi
  • sól, pieprz
  • 2 duże jabłka
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 ml gęsiego tłuszczu

Zdjęcie - Gęsina pieczona w jabłkach z majerankiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wykonanie:

Piersi z gęsi dokładnie myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Doprawiamy solidnie solą oraz pieprzem i nacieramy dużą ilością majeranku. Chłodzimy w lodówce min. 1 godz. a najlepiej całą noc.

Zdjęcie - Gęsina pieczona w jabłkach z majerankiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Piekarnik nagrzewamy do temp. 200’C. Jabłka myjemy i kroimy w ćwiartki. Cebulę obieramy i kroimy w ćwiartki i razem z jabłkami oraz ząbkami czosnku przekładamy do naczynia do zapiekania. Całość doprawiamy majerankiem, rozmarynem, czosnkiem niedźwiedzim, solą oraz pieprzem a następnie zalewamy gęsim tłuszczem i mieszamy.

Zdjęcie - Gęsina pieczona w jabłkach z majerankiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Na tak przygotowane jabłka układamy piersi z gęsi, przykrywamy i pieczemy ok. 45 min. Następnie obniżamy temp. do 160’C i pieczemy kolejne 45 min.

W czasie pieczenia kilkakrotnie podlewamy gęsinę powstałym sosem a na ok. 15-20 min. przed końcem zapiekamy gęś na górnym poziomie piekarnika z włączoną funkcją grilla (bez przykrycia), aby uzyskać chrupiącą skórkę.

Gotową pierś z gęsi kroimy w plastry i podajemy np. z modrą kapustą i kluseczkami.

Zdjęcie - Gęsina pieczona w jabłkach z majerankiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Pasta jajeczna z wędzonym kurczakiem
2

Pasta jajeczna z wędzonym kurc…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Sałatka makaronowa z suszonymi pomidorami
2

Sałatka makaronowa z suszonymi…

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Galaretka drobiowa z brzoskwiniami

Galaretka drobiowa z brzoskwin…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Zupa jarzynowa z pulpetami
2

Zupa jarzynowa z pulpetami

napiecyku napiecyku
napiecyku

Świąteczna kaczka z jabłkami w glazurze z whiskey

Świąteczna kaczka z jabłkami w…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Gulasz z czerwoną soczewicą
1

Gulasz z czerwoną soczewicą

napiecyku napiecyku
napiecyku

Przepisy z tych kategorii

Gulasz wołowy z morelami i przyprawą do piernika
1

Gulasz wołowy z morelami i prz…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Gulasz z czerwoną soczewicą
1

Gulasz z czerwoną soczewicą

napiecyku napiecyku
napiecyku

Karkówka wolno pieczona z czosnkiem i majerankiem
4

Karkówka wolno pieczona z czos…

Kasia Kasia
Pełny talerz

Eskalopki jagnięce z buraczkami
1

Eskalopki jagnięce z buraczkam…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Pieczona szynka
3

Pieczona szynka

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Rolada z indyka z suszonymi pomidorami
2

Rolada z indyka z suszonymi po…

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni