Jogurtowe ciasto z wiśniami
To ten rodzaj ciasta, które mogę jeść prosto z blaszki. Lekkie, a przy tym wilgotne i aromatyczne.
Doprawiłam je sokiem i skórką cytryny, na wierchu ułożyłam zaś wiśnie (wcześniej odmrożone), z powodzeniem możecie użyć jednak innych, w zasadzie dowolnych owoców- śliwek, moreli czy malin.
Proporcje na blaszkę ok. 20×30 cm.
Składniki- jogurt grecki - 1 szklanka
- olej rzepakowy - 3/4 szklanki
- jajko - 2 szt
- cukier - 1 szklanka + 2 łyżki
- sól - 1/4 łyżeczki
- proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
- mąka pszenna - 2 szklanki
- sok z cytryny - 2 łyżki
- skórka z cytryny - otarta z 1 owocu
- wiśnie - 2 szklanki
W misce wymieszaj jogurt z olejem, jajkami, sokiem i skórką cytrynową oraz cukrem.
Dodaj mąkę, sól i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki połącz na gładkie ciasto i przelej do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułóż owoce.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC, piecz ok. 45 minut. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.