Gęś faszerowana ziemniakami
Wielkimi krokami zbliża się 11 listopada co, mam nadzieję, oznacza na stole gęsinę. Ten przepis czekał na publikację rok. Nie zdążyłam go wtedy wstawić, robię to teraz, z nadzieją że wykorzystacie pomysł. Tak przygotowana gęś jest pyszna, ziemniaki pieką się w gęsim tłuszczu, smaczniej być nie może. Wystarczy dorobić surówkę z kapusty i świąteczny obiad gotowy! Upieczenie takiego ptaszyska zajmie nam ok 4 godzin, więc warto wszystko dobrze zaplanować. Może nie jest to najbardziej fotogeniczna potrawa, ale uwierzcie mi - jest pyszna! A gęsia skórka dzięki powolnemu pieczeniu robi się cienka jak pergamin i chrupiąca! Polecam!
A tutaj inne smakołyki z gęsi:
Gęsie nogi pieczone z ziemniakami
Gęsie nogi faszerowane
Gęsie szyjki faszerowane
Czulent
Pierś gęsia pieczona II - z imbirem
Pierś gęsia pieczona w majeranku
Pierś gęsia pieczona na jabłkach
Gęsie szyjki faszerowane pieczone
Gęś pieczona z jabłkami
Pâté (pasta ) z wątróbki gęsiej
Pasztet z gęsich wątróbek z żurawiną
składniki
4500 - 5000 g gęś - świeża lub mrożona
2 jabłka np Szare Renety
ok 600 g drobnych ziemniaków
majeranek (ilość wg uznania)
główka czosnku
sól, pieprz
przygotowanie
Jeżeli mamy gęś mrożoną, trzeba ją odpowiednio wcześnie wyjąć z zamrażalnika, i najlepiej rozmrażać w lodówce - może to zająć 2 dni. Gęś umyć i dobrze osuszyć. Usunąć tłuszcz od strony kupra - nie wyrzucać, przetopić na smalec. Ziemniaki obrać, umyć i osuszyć. Czosnek posiekać, wymieszać z majerankiem i ziemniakami. Gęś nasmarować pieprzem i solą na zewnątrz i wewnątrz. Do środka włożyć ziemniaki wymieszane z czosnkiem i majerankiem, rozsmarować równomiernie po wnętrzu - ile się zmieści, bez upychania. Gęsi nie posypujemy z wierzchu ziołami, bo mogłyby się przypalić. Pozaszywać lub pospinać otwory. Związać nogi i skrzydła (tak jak na zdjęciach). Tak przygotowaną gęś można wstawić na noc do lodówki, a przed pieczeniem doprowadzić do temperatury pokojowej. Gęś ułożyć w naczyniu piersiami do dołu, przykryć, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st C piec przez 1,5 h bez otwierania piekarnika. Po tym czasie odlać dużą część wytopionego tłuszczu. Zmniejszyć temperaturę do 160 st piec przez ok 30 min. Odkryć, włączyć dopiekanie od góry i przypiec skórkę na plecach przez 10 min. Przewrócić gęś na plecy - piersiami do góry i już bez przykrycia piec przez kolejne 2 h. Ostatnie parę minut, o ile trzeba możemy włączyć funkcję dopiekania od góry. Godzinę przed końcem pieczenia możemy dorzucić do naczynia z gęsią pokrojone w ćwiartki jabłko. W trakcie pieczenia gęś podlewać co jakiś czas albo wytopionym tłuszczem albo wodą. Podawać z kapustą kiszoną i żurawiną i z tym co zostało na dnie gęsiarki czyli tłuszczem z sosem i jabłkami. Smacznego! Uwagi: Upieczone kości i wszelkie skrawki zostawić, ugotujemy na nich rosół.
A tutaj inne smakołyki z gęsi:
Gęsie nogi pieczone z ziemniakami
Gęsie nogi faszerowane
Gęsie szyjki faszerowane
Czulent
Pierś gęsia pieczona II - z imbirem
Pierś gęsia pieczona w majeranku
Pierś gęsia pieczona na jabłkach
Gęsie szyjki faszerowane pieczone
Gęś pieczona z jabłkami
Pâté (pasta ) z wątróbki gęsiej
Pasztet z gęsich wątróbek z żurawiną
składniki
4500 - 5000 g gęś - świeża lub mrożona
2 jabłka np Szare Renety
ok 600 g drobnych ziemniaków
majeranek (ilość wg uznania)
główka czosnku
sól, pieprz
przygotowanie
Jeżeli mamy gęś mrożoną, trzeba ją odpowiednio wcześnie wyjąć z zamrażalnika, i najlepiej rozmrażać w lodówce - może to zająć 2 dni. Gęś umyć i dobrze osuszyć. Usunąć tłuszcz od strony kupra - nie wyrzucać, przetopić na smalec. Ziemniaki obrać, umyć i osuszyć. Czosnek posiekać, wymieszać z majerankiem i ziemniakami. Gęś nasmarować pieprzem i solą na zewnątrz i wewnątrz. Do środka włożyć ziemniaki wymieszane z czosnkiem i majerankiem, rozsmarować równomiernie po wnętrzu - ile się zmieści, bez upychania. Gęsi nie posypujemy z wierzchu ziołami, bo mogłyby się przypalić. Pozaszywać lub pospinać otwory. Związać nogi i skrzydła (tak jak na zdjęciach). Tak przygotowaną gęś można wstawić na noc do lodówki, a przed pieczeniem doprowadzić do temperatury pokojowej. Gęś ułożyć w naczyniu piersiami do dołu, przykryć, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st C piec przez 1,5 h bez otwierania piekarnika. Po tym czasie odlać dużą część wytopionego tłuszczu. Zmniejszyć temperaturę do 160 st piec przez ok 30 min. Odkryć, włączyć dopiekanie od góry i przypiec skórkę na plecach przez 10 min. Przewrócić gęś na plecy - piersiami do góry i już bez przykrycia piec przez kolejne 2 h. Ostatnie parę minut, o ile trzeba możemy włączyć funkcję dopiekania od góry. Godzinę przed końcem pieczenia możemy dorzucić do naczynia z gęsią pokrojone w ćwiartki jabłko. W trakcie pieczenia gęś podlewać co jakiś czas albo wytopionym tłuszczem albo wodą. Podawać z kapustą kiszoną i żurawiną i z tym co zostało na dnie gęsiarki czyli tłuszczem z sosem i jabłkami. Smacznego! Uwagi: Upieczone kości i wszelkie skrawki zostawić, ugotujemy na nich rosół.