Przepadam za wypiekami z dodatkiem wiórków kokosowych, właściwie prawie zawsze je dodaję ;) Dlatego te ciastka, których bazę stanowią wiórki należą do grona moich ulubieńców.
Taki oto sernik z z i e l o n ą czapą wylądował w tym roku na Wielkanocnym stole mojej Mamy. Jechał sobie ze mną na Wielkanocne śniadanie, i zapachnił mi auto. Na bazyliowo. Wzbudził całą masę zainteresowania, no bo skąd ta zieleń? Pistacje? Limonka? Zielony u f o l u d e k wśród serników wiedeńskich i mazurków.
Kremowa, słodka masa serowa w połączeniu z kwaskowym rabarbarem - dla mnie przysłowiowe niebo w gębie. Robiłam go dwa razy pod rząd, i pewnie jeszcze nie raz zagości u nas w sezonie. Do tego kruchy spód i pianka. Czego chcieć więcej :)
Tort jest naprawdę szybki w przygotowaniu. Wystarczy upiec biszkopt a przygotowanie kremu zajmuje 3 minuty. Tort w smaku jest bardzo czekoladowy a krem nadaje mu tylko lekkości. Mam nadzieję, że dacie się skusić… :-)
Tiramisu – chyba każdemu z nas kojarzy się z Włochami … gorącym słońcem i ulubionym deserem zakochanych.
Dziś mam dla Was przepis na Tiramisu , ale w troszkę innej postaci.
A mianowicie baba!
Przygotowane w te sposób smakuje obłędnie , ale i wygląda przepięknie!
Zachwyci nie tylko zakochanych!
Co tu dużo pisać - po prostu przepyszne ciasto! Fanom kokosowo-czekoladowego batonika (i nie tylko) na pewno przypadnie do gustu. Puszysty, nasączony likierem kokosowym biszkopt w połączeniu z rozpływającą się w ustach masą kokosową
Tarta cytrynowa to klasyk wśród wypieków. Po raz pierwszy taką tartę jadłam na Pikniku Smakoszy w Lublinie w sierpniu ubiegłego roku. I od razu zakochałam się w niej. Moje kubki smakowe zostały dopieszczone do granic możliwości.
Uwielbiam ciasteczka fornetti!
Ile razy przechodzę obok stoiska, gdzie je wypiekają , zawsze muszę się na nie skusić!
(...) Chrupiące ciasto francuskie wypełnione nadzieniem.
U mnie sezonowo – z rabarbarem i płatkami migdałów – połączenie idealne!
Roztopić w kąpieli widnej czekoladę z mlekiem migdałowym. Dodać ekstrakt z wanilii i dobrze wymieszać. Lekko ostudzić i napełnić masą także wystudzone tartaletki. Wierzch udekorować malinami...
Karmel … masa krówkowa … kajmak …. – już na samą myśl niejednemu z nas cieknie ślinka!
Przysmak ten postanowiłam wykorzystać do zrobienia dzisiejszego ciacha!
Niesamowicie miękka , puszysta , delikatna … o intensywnym zapachu … a wyglądem przypominająca piernik babka podbiła serca domowników!
Robi się ją błyskawicznie i tak samo błyskawicznie znika z talerzy!
Jest świetnym pomysłem do popołudniowej kawki w gronie przyjaciół.
Mój najlepszy drożdżowy wypiek. Zdecydowanie. Bułki są puszyste, maślane w smaku, lekko wilgotne. Kwaśno - słodkie od rabarbarowego nadzienia.... ah, po prostu idealnie. Dla mnie, numer jeden, i na pewno do powtórzenia, jeszcze w tegorocznym rabarbarowym sezonie.
Można o nich powiedziec, ze daja efekt - "2 w 1",bo jest i ciastko jest i kawa.
Ciasteczka, są z tych bardzo kruchych, delikatnych w środku, ale na zewnatrz, dzięki temu, że posypalam je cukrem pudrem ich powierzchnia staje sie chrupiaca - sama przyjemność jedzenia
Zapach obłędny!
Smak – dokładnie taki sam!
Przygotujcie się na to , że sernik znika w błyskawicznym tempie i z całą pewnością niejeden domownik zawoła o dokładkę!
Delikatny, kremowy, miękki .. rozpływający się w ustach …
Niesamowicie pachnie amaretto , dzięki czemu przywodzi na myśl włoskie słońce i szalone wakacje!
Całe wieki nie piekłam karpatki…. tak jakoś wyszło… Właściwie to nie wiem czemu, bo bardzo ją lubimy :)! Karpatka to chyba kolejny słodki hit z czasów dzieciństwa… kiedyś była w modzie, ale teraz też wszyscy chętnie -przynajmniej u nas – po nią sięgają.