Sernik Amaretto z ricotty
Zapach obłędny!
Smak – dokładnie taki sam!
Przygotujcie się na to , że sernik znika w błyskawicznym tempie i z całą pewnością niejeden domownik zawoła o dokładkę!
Delikatny , kremowy , miękki .. rozpływający się w ustach …
Niesamowicie pachnie amaretto , dzięki czemu przywodzi na myśl włoskie słońce i szalone wakacje!
SKŁADNIKI :
( blacha 20 x 24 cm )
* ricotta – 750 g
* likier Amaretto – 5 łyżek
* olejek do ciast migdałowy – kilka kropel
* drobny cukier – 150 g
* jajko – 5 szt
* śmietana 30% gęsta – 100 g
*skórka z limonki – 1 łyżeczka
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
UWAGA!
Sernik Amaretto z ricotty robi się błyskawicznie , ale wymaga długiego chłodzenia.
Po tym czasie smakuje obłędnie , więc jest to sernik raczej dla cierpliwych ;)
Blachę natłuszczamy masłem , delikatnie obsypujemy bułką tartą.
Ricottę miksujemy z cukrem na gładką masę , a następnie nie przerywając miksowania dodajemy po 1 całym jajku.
Po wymiksowaniu dodajemy gęstą śmietanę , olejek do ciast , skórkę z limonki i likier , a następnie delikatnie , ale dokładnie mieszamy.
Masę wylewamy na blachę i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 10 minut.
Następnie zmniejszamy temperaturę do 160C i pieczemy ok. 50-60 minut ( uważamy by sernik nie spalił się z góry – jeśli tak się będzie działo nakrywamy go papierem do pieczenia. )
Po tym czasie wyłączamy piekarnik i przy uchylonych drzwiczkach studzimy sernik przez ok. 2-3 godziny ( musi całkowicie wystygnąć! ).
Po tym czasie wkładamy je do lodówki na kolejne 3 godziny.
Oprószamy cukrem pudrem i zajadamy!
Smacznego!