Drożdżowe bułeczki z rabarbarem

Drożdżowe bułeczki z rabarbarem

Zdjęcie - Drożdżowe bułeczki z rabarbarem. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Mój najlepszy drożdżowy wypiek.
Zdecydowanie.

Bułki są puszyste, maślane w smaku, lekko wilgotne.
Kwaśno - słodkie od rabarbarowego nadzienia.... ah, po prostu idealnie.
Dla mnie, numer jeden, i na pewno do powtórzenia, jeszcze w tegorocznym rabarbarowym sezonie.

Ważne żeby dżem rabarbarowy był naprawdę gęsty - nie wypływa wtedy z bułek od spodu i nie robi się ciapa.
I nie poganiajmy drożdżowego ciasta, niech rośnie sobie bez stresu.


Idealne na deszczowe dni które nastały. Z kubkiem mleka / dobrej herbaty.
Z uśmiechem.
Z czym chcecie.


Polecam b a r d z o !


Zdjęcie - Drożdżowe bułeczki z rabarbarem. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Drożdżowe bułeczki z rabarbarem. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Bułeczki z rabarbarem. /inspiracja - przepis Bei, porcja na siedem bułeczek/
Na bułki:
350 g mąki pszennej, 7 g (jedna mała paczuszka) drożdży instant, szczypta soli, 130 g drobnego cukru, 200 ml ciepłego mleka (użyłam 3,2%), 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu, 60 g masła, roztopionego i przestudzonego
Na nadzienie rabarbarowe:
500 g rabarbaru, 4 łyżki cukru trzcinowego, 1 łyżka soku z cytryny, skórka otarta z jednej pomarańczy, 
garść płatków migdałowych, do posypania, 3 - 4 łyżki cukru pudru, na lukier


Rabarbar myjemy, suszymy i kroimy na mniejsze kawałki. Razem z cukrem, skórką pomarańczową i sokiem z cytryny wkładamy do rondelka, najlepiej o grubym dnie. Mieszamy i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i gotujemy (nawet przez około 40 - 50 minut), aż do otrzymania odpowiedniej konsystencji - gęstej marmolady.
Gotowy dżem odstawiamy do wystudzenia.
Uwaga! Jeśli chcemy zrobić l u k i e r, na samym początku gotowania, gdy rabarbar puszcza sok, odlewamy 2 pełne łyżki syropu powstającego w garnku. Odstawiamy na później.


Mąkę mieszamy z solą i drożdżami, w środku robimy wgłębienie, wlewamy mleko i roztopione masło, dodajemy cukier. Wyrabiamy ciasto przez 5 - 7 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. U w a g a ! Ciasto klei się do rąk, żeby u n i k n ą ć podsypywania dodatkową mąką (bułki wyjdą twarde i suche), wyrabiamy ciasto mikserem (końcówka z hakami), a następnie dłońmi zwilżonymi oliwą formujemy kulkę i odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem na minimum godzinę (ciasto powinno podwoić swoją objętość).
Wyrośnięte ciasto odgazowujemy (można uderzyć pięścią), przekładamy na blat wysypany delikatnie mąką i rozwałkowujemy na prostokąt grubości około 0,5 cm. Cały prostokąt smarujemy dżemem rabarbarowym, zostawiając nieposmarowany 1 cm od dłuższego boku, posypujemy płatkami migdałowymi. Delikatnie zwijamy ciasto w rulon, od dłuższego boku, dobrze doklejamy brzegi.
Ostrym nożem kroimy ciasto na 7 równych kawałków, układamy ‚ślimaczki’ w wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (u mnie o średnicy 22 cm, radzę do ciut większej - bułki bardzo mocno skleiły się po upieczeniu).
Posypujemy wierzch garścią migdałowych płatków, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na kolejne 3o - 4o minut.
Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C.
Pieczemy bułki przez ok 25 minut, aż wierzch ładnie się zarumieni (piekę w starym piekarniku gazowym z dolną grzałką. Myślę że optymalnie było by piec przy grzaniu góra - dół, bez termoobiegu). Studzimy bułki na kratce.
Przygotujemy lukier rabarbarowy - 4 - 5 łyżek cukru pudru mieszamy z dwoma łyżkami syropu z rabarbaru, tak żeby otrzymać gęsty lukier. W razie potrzeby dosypujemy cukru / dolewamy odrobinę wody bądź soku z cytryny.
Lukrem dekorujemy wystudzone bułeczki.


P y s z n e !
Smacznego :)

Zdjęcie - Drożdżowe bułeczki z rabarbarem. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Drożdżowe bułeczki z rabarbarem. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów