Tort dobosza.
Od dawna miałam ochotę upiec tort. Nie ważne, że z lenistwa zawsze wybieram proste i szybkie do wykonania dekoracje. Lubię nazywać je rustykalnymi, tak ładnie to brzmi. Moje torty od razu nabierają innego charakteru. W jednej chwili stają się ładniejsze. To prawie jak ze słowem „vintage”. Magia słowa…
Za tort dobosza zabierałam się już kilkukrotnie, ale za każdym razem karmelowa warstwa wzbudzała moje obawy. W końcu upiekłam. I choć rzeczywiście nie obyło się bez przygód efekt jest niesamowity i był wart włożonego wysiłku. Czekoladowy krem z lekką kawową nutą świetnie współgra z intensywnie waniliowym biszkoptem, a karmelowy „wiatraczek” na górze prezentuje się zjawiskowo. Z pewnością jest to wypiek dla amatorów intensywnych smaków i słodkości, bo całość wypada dość mocno słodko. Aż prosi się podać do towarzystwa mocne espresso, które zrównoważy tę słodycz.
Prezentuje się natomiast wytwornie i elegancko dlatego z pewnością sprawdzi się jako tort urodzinowy, albo słodki prezent dla solenizanta. U nas był słodkim maleństwem do weekendowej kawy. Świetnie osłodził pochmurną i deszczową niedzielę.
Składniki:Tort o średnicy 18cm/ około 8 porcji1. biszkopt:
- 3 duże jajka
- 100g mąki pszennej tortowej
- 50g cukru
- 50g cukru waniliowego
- 1 łyżka esencji waniliowej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2. Krem
- 200g masła
- 200g cukru pudru
- 200g gorzkiej czekolady
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
- 2 łyżki mleka
3. Karmel
- 100g cukru
- 4 łyżki wody
Przygotowanie krok po kroku:
- Jajka ubij z cukrem i cukrem waniliowym za pomocą miksera na wysokich obrotach przez około 8 minut na puszystą, gęstą pianę.
- Dodaj esencję waniliową i wymieszaj.
- Następnie dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszaj do połączenia się składników.
- Masę przełóż do tortownicy (wyłóż jej dno papierem do pieczenia) i piecz w 170°C przez około 25-30 minut.
- Wyjmij , a po 10 minutach delikatnie oddziel nożem biszkopt od brzegów tortownicy i przełóż na kratkę dnem do góry do całkowitego wystygnięcia.
- Schłodzone ciasto pokrój na 5 równych blatów. Jedną z zewnętrznych warstw pokrój na 8 równych trójkątów. Będą stanowiły zwieńczenie tortu.
- Czekoladę włóż do miski. Umieść ją nad garnkiem z gotującą się wodą i pozostaw do rozpuszczenia. Odstaw, by przestygła.
- Mleko wymieszaj z kawą rozpuszczalną.
- Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem oraz mlekiem i kawą na puszysty, jasny krem.
- Na koniec dodaj rozpuszczoną czekoladę i jeszcze raz krótko zmiksuj.
- Przygotowaną masą smaruj kolejne placki biszkoptu i złóż tort. Posmaruj tort z zewnątrz kremem i udekoruj go rozetkami z kremu na środku oraz po zewnętrznej krawędzi. Będą stanowiły oparcie dla karmelowych trójkątów.
- Na patelnię wsyp cukier przeznaczony do przygotowania karmelu i wlej 4 łyżki wody. Gotuj aż karmel uzyska jasnozłoty kolor.
- W płynnym karmelu ostrożnie zanurzaj biszkoptowe trójkąty i odkładaj do zastygnięcia. (Uważaj, karmel jest bardzo gorący!)
- Udekoruj tort trójkątami ustawiając je ukośnie tak, by zachodziły lekko na siebie jak przedstawia zdjęcie.
- Odstaw do schłodzenia.
1. Biszkopt możesz upiec dzień wcześniej.
2. Nie mieszaj karmelu metalową łyżką. Aby przemieszać masę, zakręć patelnią. Mieszany karmel się krystalizuje.
3. Jeżeli obawiasz się krojenia biszkoptu na tak cienkie płaty, upiecz 5 osobnych biszkoptów o średnicy 18cm. W tym celu rozsmaruj porcje ciasta na papierze do pieczenia i piecz po kilka minut na jasnozłoty kolor.
Smacznego!