Babka karmelowa z czekoladą i prażonymi orzeszkami

Karmelmasa krówkowa … kajmak …. – już na samą myśl niejednemu z nas cieknie ślinka!

Przysmak ten postanowiłam wykorzystać do zrobienia dzisiejszego ciacha!

Niesamowicie miękka , puszysta , delikatna … o intensywnym zapachu … a wyglądem przypominająca piernik babka podbiła serca domowników!

Robi się ją błyskawicznie i tak samo błyskawicznie znika z talerzy!

Jest świetnym pomysłem do popołudniowej kawki w gronie przyjaciół.

Polecam!

Zdjęcie - Babka karmelowa z czekoladą i prażonymi orzeszkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SKŁADNIKI:

* masa toffi z puszki – 350 g

* mąka pszenna – 200 g

* budyń waniliowy – 80 g

* jajko – 5 szt

* masło – 100 g

* cukier – 2 łyżki

* laska wanilii – 1 szt

* proszek do pieczenia – 2 łyżeczki

* czekolada na polewę – 100 g

* orzechy ziemne – 50 g

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :

Masło roztapiamy , studzimy.

Masę toffi podgrzewamy , a następnie wylewamy do miski.

Dodajemy roztopione masło i dokładnie razem miksujemy.

Oddzielamy białka od żółtek.

Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą cukru , pod koniec dodając cukier.

Do masy toffi dodajemy żółtka , przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia , budyniem i ziarenkami wydrążonymi z laski wanilii.

Wszystko razem dokładnie mieszamy.

Dodajemy sztywne białka  i za pomocą drewnianej łyżki mieszamy , delikatnie jak w przypadku biszkoptu.

Foremkę natłuszczamy , wykładamy papierem do pieczenia lub delikatnie obsypujemy bułką tartą.

Wlewamy ciasto i pieczemy ok. 45-55 min / 180C.

Po tym czasie studzimy , a następnie oblewamy roztopioną czekoladą i posypujemy podprażonymi na suchej patelni orzechami.

Smacznego!

UWAGA!

Takie ciasta lubią pękać , w związku z czym chwilkę po tym jak włożymy je do piekarnika możemy sami zrobić bardzo delikatne nacięcie wzdłuż.

Zdjęcie - Babka karmelowa z czekoladą i prażonymi orzeszkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Kategorie przepisów

Podobne przepisy