Babka karmelowa z czekoladą i prażonymi orzeszkami
Karmel … masa krówkowa … kajmak …. – już na samą myśl niejednemu z nas cieknie ślinka!
Przysmak ten postanowiłam wykorzystać do zrobienia dzisiejszego ciacha!
Niesamowicie miękka , puszysta , delikatna … o intensywnym zapachu … a wyglądem przypominająca piernik babka podbiła serca domowników!
Robi się ją błyskawicznie i tak samo błyskawicznie znika z talerzy!
Jest świetnym pomysłem do popołudniowej kawki w gronie przyjaciół.
Polecam!
SKŁADNIKI:
* masa toffi z puszki – 350 g
* mąka pszenna – 200 g
* budyń waniliowy – 80 g
* jajko – 5 szt
* masło – 100 g
* cukier – 2 łyżki
* laska wanilii – 1 szt
* proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
* czekolada na polewę – 100 g
* orzechy ziemne – 50 g
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :
Masło roztapiamy , studzimy.
Masę toffi podgrzewamy , a następnie wylewamy do miski.
Dodajemy roztopione masło i dokładnie razem miksujemy.
Oddzielamy białka od żółtek.
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą cukru , pod koniec dodając cukier.
Do masy toffi dodajemy żółtka , przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia , budyniem i ziarenkami wydrążonymi z laski wanilii.
Wszystko razem dokładnie mieszamy.
Dodajemy sztywne białka i za pomocą drewnianej łyżki mieszamy , delikatnie jak w przypadku biszkoptu.
Foremkę natłuszczamy , wykładamy papierem do pieczenia lub delikatnie obsypujemy bułką tartą.
Wlewamy ciasto i pieczemy ok. 45-55 min / 180C.
Po tym czasie studzimy , a następnie oblewamy roztopioną czekoladą i posypujemy podprażonymi na suchej patelni orzechami.
Smacznego!
UWAGA!
Takie ciasta lubią pękać , w związku z czym chwilkę po tym jak włożymy je do piekarnika możemy sami zrobić bardzo delikatne nacięcie wzdłuż.