Fornetti z rabarbarem
Uwielbiam ciasteczka fornetti!
Ile razy przechodzę obok stoiska , gdzie je wypiekają , zawsze muszę się na nie skusić!
Pamiętam je jeszcze z czasów ” młodości” , kiedy to razem z mamą jeździłam czasami po brata do szkoły i zawsze wstępowałyśmy do tesco , bo wiedziałyśmy , że tam je wypiekają!
Chrupiące ciasto francuskie wypełnione nadzieniem.
U mnie sezonowo – z rabarbarem i płatkami migdałów – połączenie idealne!
Polecam!
SKŁADNIKI :
* ciasto francuskie – 1 p
* rabarbar – ok. 250 g
* cukier – 100 g
* płatki migdałowe – 100 g
* jajko – 1 szt
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :
Rabarbar obieramy , kroimy w kostkę , wkładamy do garnka , zasypujemy cukrem i chwilkę razem gotujemy.
Ciasto francuskie kroimy na prostokąty ( ich wielkość zależy od tego jak duże chcemy mieć nasze ciastka ).
Na każdy prostokąt układamy nadzienie rabarbarowe i posypujemy płatkami migdałów.
Zamykamy ciastko , dokładnie sklejając boki.
Górę delikatnie nacinamy i smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Wkładamy do nagrzanego na 200C piekarnika na ok. 15 – 20 minut.
Zajadamy!
Smacznego!