Fornetti z rabarbarem

Fornetti z rabarbarem

Uwielbiam ciasteczka fornetti!

Ile razy przechodzę obok stoiska , gdzie je wypiekają , zawsze muszę się na nie skusić!

Pamiętam je jeszcze z czasów ” młodości” , kiedy to razem z mamą jeździłam czasami po brata do szkoły i zawsze wstępowałyśmy do tesco , bo wiedziałyśmy , że tam je wypiekają!

Chrupiące ciasto francuskie wypełnione nadzieniem.

U mnie sezonowo – z rabarbarem i płatkami migdałów – połączenie idealne!

Polecam!

Zdjęcie - Fornetti z rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SKŁADNIKI :

* ciasto francuskie – 1 p

* rabarbar – ok. 250 g

* cukier – 100 g

* płatki migdałowe – 100 g

* jajko – 1 szt

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :

Rabarbar obieramy , kroimy w kostkę , wkładamy do garnka , zasypujemy cukrem i chwilkę razem gotujemy.

Ciasto francuskie kroimy na prostokąty ( ich wielkość zależy od tego jak duże chcemy mieć nasze ciastka ).

Na każdy prostokąt układamy nadzienie rabarbarowe i posypujemy płatkami migdałów.

Zamykamy ciastko , dokładnie sklejając boki.

Górę delikatnie nacinamy i smarujemy roztrzepanym jajkiem.

Wkładamy do nagrzanego na 200C piekarnika na ok. 15 – 20 minut.

Zajadamy!

Smacznego!

Kategorie przepisów