Tiramisu baba

Tiramisu baba

Tiramisu – chyba każdemu z nas kojarzy się z Włochami … gorącym słońcem i ulubionym deserem zakochanych.

Dziś mam dla Was przepis na Tiramisu , ale w troszkę innej postaci.

A mianowicie bab*a!

Przygotowane w te sposób smakuje obłędnie , ale i wygląda przepięknie!

Zachwyci nie tylko zakochanych!

Połączenie delikatnego sera mascarpone z kawą i amarettto tworzy fantastyczną całość i każdy z przyjemnością sięgnie po dokładkę!

 Zdjęcie - Tiramisu baba - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SKŁADNIKI :

* mascarpone – 500 g

* żółtko – 4 szt

* cukier puder – 150 g

* likier amaretto – 2 łyżki

* płatki migdałów – 50 g

* okrągłe biszkopty – 1 op

* mocna kawa – 200 ml

* żelatyna – 2 łyżeczki

* kakao – 1 łyżka

* czekolada – 50 g

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :

Żelatynę rozpuszczamy w 3 łyżkach gorącej wody , dokładnie mieszamy , studzimy.

Żółtka ucieramy na parze z cukrem pudrem i likierem amaretto.

Mascarpone miksujemy i nie  przerywając dodajemy na przemian żelatynę i masę jajeczną.

Wsypujemy podprażone na patelni płatki migdałów i delikatnie mieszamy.

Połowę masy wlewamy do formy na babkę , wygładzamy.

Przykrywamy biszkoptami namoczonymi w kawie.

Zalewamy resztą serowej masy , wygładzamy.

Przykrywamy resztą namoczonych biszkoptów.

Wkładamy do lodówki na kilka godzin ( najlepiej całą noc ).

Zdjęcie - Tiramisu baba - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przy wyciąganiu możemy włożyć formę na chwilę do gorącej wody – baba łatwiej wyjdzie.

Posypujemy kakao i posiekaną czekoladą.

Smacznego!

Zdjęcie - Tiramisu baba - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów