Tiramisu baba
Tiramisu – chyba każdemu z nas kojarzy się z Włochami … gorącym słońcem i ulubionym deserem zakochanych.
Dziś mam dla Was przepis na Tiramisu , ale w troszkę innej postaci.
A mianowicie bab*a!
Przygotowane w te sposób smakuje obłędnie , ale i wygląda przepięknie!
Zachwyci nie tylko zakochanych!
Połączenie delikatnego sera mascarpone z kawą i amarettto tworzy fantastyczną całość i każdy z przyjemnością sięgnie po dokładkę!
SKŁADNIKI :
* mascarpone – 500 g
* żółtko – 4 szt
* cukier puder – 150 g
* likier amaretto – 2 łyżki
* płatki migdałów – 50 g
* okrągłe biszkopty – 1 op
* mocna kawa – 200 ml
* żelatyna – 2 łyżeczki
* kakao – 1 łyżka
* czekolada – 50 g
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :
Żelatynę rozpuszczamy w 3 łyżkach gorącej wody , dokładnie mieszamy , studzimy.
Żółtka ucieramy na parze z cukrem pudrem i likierem amaretto.
Mascarpone miksujemy i nie przerywając dodajemy na przemian żelatynę i masę jajeczną.
Wsypujemy podprażone na patelni płatki migdałów i delikatnie mieszamy.
Połowę masy wlewamy do formy na babkę , wygładzamy.
Przykrywamy biszkoptami namoczonymi w kawie.
Zalewamy resztą serowej masy , wygładzamy.
Przykrywamy resztą namoczonych biszkoptów.
Wkładamy do lodówki na kilka godzin ( najlepiej całą noc ).
Przy wyciąganiu możemy włożyć formę na chwilę do gorącej wody – baba łatwiej wyjdzie.
Posypujemy kakao i posiekaną czekoladą.
Smacznego!