Ciasto rabarbarowo-imbirowe z bezą

Ciasto rabarbarowo-imbirowe z bezą

Rabarbar chyba najbardziej smakuje  mi z kruchym ciastem. Żeby nieco urozmaicić powszechny już zestaw dodałam starty imbir a na wierzch położyłam bezę. Ciasto upiekłam w ramach kolejnej edycji Lubelskiego Kociołka.

Zdjęcie - Ciasto rabarbarowo-imbirowe z bezą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na ciasto:

  • 100 g masła
  • 4 łyżki cukru
  • 200 g mąki
  • 3 żółtka

Zimne masło pokroić z cukrem i mąką, zrobić kruszonkę, dodać żółtka i zagnieść gładkie ciasto. Wyłożyć formę o średnicy 23 cm i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec ok. 15 min.

Składniki na masę owocową:

  • 5 łodyg rabarbaru
  • mały kawałek świeżego imbiru
  • 100 g cukru

Rabarbar pokroić w kawałki, zasypać cukrem dodać odrobinę wody i gotować na małym ogniu ok. 5 min. Gdy przestygnie, odcedzić i przełożyć na podpieczone ciasto.

Składniki na bezę:

  • 3 białka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Ubić białka na sztywno dodając pod koniec cukier. Dodać mąkę i wymieszać. Przełożyć pianę na ciasto , wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 40 min.

Smacznego:)

Kategorie przepisów