Ciasto rabarbarowo-imbirowe z bezą
Rabarbar chyba najbardziej smakuje mi z kruchym ciastem. Żeby nieco urozmaicić powszechny już zestaw dodałam starty imbir a na wierzch położyłam bezę. Ciasto upiekłam w ramach kolejnej edycji Lubelskiego Kociołka.
Składniki na ciasto:
- 100 g masła
- 4 łyżki cukru
- 200 g mąki
- 3 żółtka
Zimne masło pokroić z cukrem i mąką, zrobić kruszonkę, dodać żółtka i zagnieść gładkie ciasto. Wyłożyć formę o średnicy 23 cm i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec ok. 15 min.
Składniki na masę owocową:
- 5 łodyg rabarbaru
- mały kawałek świeżego imbiru
- 100 g cukru
Rabarbar pokroić w kawałki, zasypać cukrem dodać odrobinę wody i gotować na małym ogniu ok. 5 min. Gdy przestygnie, odcedzić i przełożyć na podpieczone ciasto.
Składniki na bezę:
- 3 białka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Ubić białka na sztywno dodając pod koniec cukier. Dodać mąkę i wymieszać. Przełożyć pianę na ciasto , wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 40 min.
Smacznego:)