Ciasto Bounty - kakaowy biszkopt z masą kokosową i polewą czkoladową
Co tu dużo pisać - po prostu przepyszne ciasto! Fanom kokosowo-czekoladowego batonika (i nie tylko) na pewno przypadnie do gustu. Puszysty, nasączony likierem kokosowym biszkopt w połączeniu z rozpływającą się w ustach masą kokosową. Polewa czekoladowa wieńczy dzieło.
Mocno polecam!!!
Składniki na biszkopt: przepis wpadł mi w oko u Łucji z bloga Fabryka Kulinarnych Inspiracji, źródło na Moich Wypiekach
- 5 jajek
- 1 niepełna szklanka mąki pszennej [pełna szklanka po odjęciu łyżki mąki]
- pół szklanki drobnego cukru do wypieków
- 2 łyżki kakao [dałam pół na pół słodkie i gorzkie]
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki wody + łyżka cukru z wanilią, do nasączenia biszkoptu - u mnie pół szklanki likieru kokosowego, który nie tylko pogłębił smak całości, ale i dodał przyjemnego aromatu
Składniki na masę kokosową:
- 500 ml mleka
- pół szklanki cukru
- 200 g masła
- 250 g wiórków kokosowych
- 16 g cukru wanilinowego / 2 łyżeczki cukru waniliowego
Polewa czekoladowa:
- 100 g czekolady mlecznej
- 100 g czekolady gorzkiej
- 125 g masła
Przygotowanie biszkoptu Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Blachę o wymiarach 20x35 [u mnie 25x25 cm] wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (160 przy termoobiegu). Suche składniki przesiać i wymieszać. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno, a pod koniec ubijania stopniowo dosypywać cukier. Następnie, ciągle mieszając, dodawać pojedynczo żółtka. Na koniec wsypać sypkie składniki i delikatnie wymieszać całość na najniższych obrotach miksera. Gotowe ciasto przelać do formy, delikatnie uderzyć blachą i podłogę by masa się wyrównała i wstawić do piekarnika. Piec przez 20-30 minut - do suchego patyczka. Czas pieczenia w dużym stopniu zależy od piekarnika. U mnie biszkopt piekł się dokładnie 22 minuty, ale już po 20 polecam sprawdzić jego stopień dopieczenia i od tego czasu pilnować. Po upieczeniu pozostawić do przestudzenia.
Przygotowanie masy kokosowej Mleko wlać do garnka, dodać oba rodzaje cukru i zagotować. Następnie wsypać wiórki kokosowe, przemieszać całość, zmniejszyć ogień na minimalny, dodać masło i gotować 15-20 minut aż masa będzie gęsta. Uwaga: należy bardzo bardzo często mieszać aby masa się nie przypaliła (a o to łatwo). Po przygotowaniu, masę odstawić do przestygnięcia, a ostudzoną wyłożyć na biszkopt.
Przygotowanie polewy czekoladowej Kawałki czekolady oraz masło rozpuścić w kąpieli wodnej, pod koniec dobrze mieszając do powstania jednolitej masy. Polewę wylać na masę kokosową, pomagając sobie łopatką by ją równomiernie rozsmarować.
Kiedy polewa zastygnie schłodzić ciasto w lodówce przez minimum kilka godzin, a najlepiej przez całą noc. Po tym czasie wyjąć z lodówki i przechowywać w temperaturze pokojowej - najlepiej pod przykryciem, aby biszkopt dodatkowo wilgotniał.