Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i połączyć z masą jajeczno - maślaną. Na koniec dodać ekstrakt z wanilii oraz konfiturę z wiśni i dobrze wymieszać...
Zbliża się Wielkanoc, więc trzeba pomyśleć o jakimś cieście. Nie każdy lubi „bawić się” w drożdżowe lub piaskowe baby, dlatego proponuję dziś wyśmienity kruchy spód do mazurka. Wystarczy, że dodacie swoje ulubione dodatki na wierzch (np. masę kajmakową, czekoladę, konfiturę, krem mascarpone, suszone owoce, migdały i wiele innych) i ciasto gotowe.
To ponoć najlepsze ciasto świata, przynajmniej według Huffington Post. Nie wiem czy faktycznie najlepsze, ale jedno z najlepszych, jakie zrobiłam i jedno z najlepszych, jakie jadłam.
Pyszna babka ucierana o wyrazistym kokosowym smaku, dobra nie tylko na wielkanoc :-) Prosta jak wszystkie ciasta ucierane, idealna dla każdego fana kokosowych wypieków. Super przepis z kwestiasmaku.com. Autorka upiekła dużą babkę, ale ja postanowiłam użyć formy na mini babki. Bardzo Wam polecam, koniecznie ją zróbcie na wielkanoc! :-)
By dopełnić corocznej tradycji przystąpiłam do przygotowania mazurków. Jak zwykle są małe, akurat takie by zmieściły się do wielkanocnego koszyka mojego, rodziny i przyjaciół. Ten kto zagląda do mnie regularnie wie, że jak zwykle te małe mazurki są moim wielkanocnym prezentem dla bliskich mi osób.
Mocno czekoladowe, swoim smakiem i konsystencją przypominają brownie, przyjemnie chrupiące z zewnątrz oraz mięciutkie i lekko ciągnące w środku. Dodatek świeżej mięty, sprawia, że ciasteczka, mimo że czekoladowe, nie są absolutnie przesłodzone. Są idealne, przyjemnie odświeżające! Ze szklanką mleka- pycha:)
Chrupiące ciasto francuskie … subtelny smak bananów … i obłędny zapach kokosowego Malibu – czyż nie brzmi smakowicie?
Nie tylko brzmi , ale dokładnie tak samo smakuje – obłędnie!
Na myśl przywodzi marzenia o egzotycznych wakacjach pod palmami … ciepłych plażach i gorącym piasku …
Mokre , zimne , delikatne ciasto czekoladowe przełożone kremowym , waniliowym białym serem tworzy rewelacyjną całość! Nie za słodkie … nie za ciężkie … nie za trudne – w sam raz na wypiek do popołudniowej kawy.
Ułożyć na rondelku z gotującą się wodą metalową miskę. Do miski przełożyć połamaną czekoladę i śmietankę. Mieszać, aż czekolada się roztopi i połączy ze śmietanką. Gdy lekko ostygnie, przełożyć do filiżanki ok. dwóch łyżek masy, dodać do niej wodę różaną i sok buraczany a następnie wymieszać dokładnie...