Sernik z musem bazyliowym
Taki oto sernik z z i e l o n ą czapą wylądował w tym roku na Wielkanocnym stole mojej Mamy. Jechał sobie ze mną na Wielkanocne śniadanie, i zapachnił mi auto. Na bazyliowo.
Wzbudził całą masę zainteresowania, no bo skąd ta zieleń? Pistacje? Limonka? Zielony u f o l u d e k wśród serników wiedeńskich i mazurków.
Polecam!
Sernik z musem bazyliowym. /na tortownicę o średnicy 22cm. Przepis na mus bazyliowy - Kwestia Smaku/
Na spód:
100 g herbatników maślanych, 100 g biszkoptów (użyłam małych okrągłych), 60 g stopionego i przestudzonego masła, 60 g drobnego cukru
Na masę serową:
500 g sera potrójnie mielonego (z wiaderka), 500 g sera mascarpone, 230 g cukru, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 4 jajka, sok wyciśnięty z jednej limonki*
*smak limonki był słabo wyczuwalny, następnym razem dam dwa razy więcej.
Piekarnik nagrzewamy do 170 st C. Dno i boki tortownicy smarujemy masłem (użyłam tortownicy o średnicy 22cm) Miksujemy składniki na spód, powinniśmy uzyskać konsystencję mokrego piasku. Biszkoptowo - ciasteczkową mieszanką wykładamy dno i boki tortownicy, dociskamy i wyrównujemy powierzchnię. Pieczemy ok 5 min.
W misie miksera łączymy twaróg, mascarpone i cukier. Dodajemy mąkę ziemniaczaną, sok z limonki, i wciąż mieszając na wolnych obrotach miksera, po jednym jajku. Masa serowa powinna być gęsta i błyszcząca.
Ser wykładamy na podpieczony spód, wyrównujemy powierzchnię. Temperaturę piekarnika zmniejszamy do 100 st C. Sernik wstawiamy do piekarnika, pieczemy ok 3h, aż środek będzie ścięty.
Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Przygotowujemy mus bazyliowy.
listki zerwane z dwóch krzaczków bazylii, 4 łyżki cukru, 1 łyżka żelatyny, 500 ml śmietanki kremówki 30%, schłodzonej
Do dekoracji:
skórka starta z dwóch limonek, garść listków bazylii
Listki bazylii miksujemy na papkę z 2 łyżkami wody. Powstały mus przelewamy przez sito do czystego naczynia, mocno dociskamy łyżką zmielone liście - powinniśmy uzyskać ok 1/4 szklanki ciemnozielonego soku :) Do tak otrzymanej bazyliowej ‚esencji’ dodajemy cukier i 125 ml śmietanki, mieszamy. Resztę śmietanki przelewamy do miski (w której będziemy ją ubijać), wstawiamy do lodówki.
Żelatynę wsypujemy do małego garnuszka, dodajemy 2 łyżki wody, mieszamy i odstawiamy na około 10 min, żeby napęczniała. Uwaga! Przed połączeniem składników żelatyna m u s i być płynna - podgrzewamy ją chwilę energicznie mieszając, aż pozbędziemy się w s z y s t k i c h grudek. Łyżka po łyżce, dodajemy do rozpuszczonej żelatyny bazyliową śmietankę - cały czas mieszamy.
Pozostałą, schłodzoną śmietankę (375 ml), ubijamy na sztywno. Dodajemy masę bazyliową z żelatyną, miksujemy krótko, aż składniki się połączą.
Na dobrze wystudzonym serniku, z powrotem zapinamy obręcz. Delikatnie wykładamy mus (powinien być dość gęsty), wyrównujemy powierzchnię łyżką, dobrze schładzamy w lodówce. Przed ściągnięciem obręczy, obkrajamy sernik ostrym noże.
Dekorujemy bazylią i / lub skórką cytrynową.
Smacznego!