Czekoladowy sernik z malinami i polewą malinowo-czekoladową
Składniki:
(przepis na tortownicę o średnicy 26-28 cm)
Spód:
190 g ciasteczek owsianych
90 g masła
Masa serowa:
1 kg twarogu sernikowego
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 ½ szklanki brązowego cukru
100 ml śmietany 30%
2 łyżki kakao
5 jajek
200 g gorzkiej czekolady
Glazura:
1 słoik dżemu
150 g gorzkiej czekolady
½ szklanki śmietanki kremówki 30%
Dekoracja:
1 garść malin
Przygotowanie:
Wyłożyć tortownicę papierem do pieczenia i zapiąć obręcz. Posiekać drobno ciasteczka owsiane i wymieszać z roztopionym masłem. Uzyskaną masę wyłożyć równomiernie na spód formy. Zmiksować twaróg na gładką masę lub zmielić (oczywiści najlepiej trzykrotnie). Dodać do sera mąkę ziemniaczaną, cukier i dokładnie wymieszać. Dodawać do masy po jednym jajku i dokładnie wymieszać lub zmiksować. Wlać na koniec śmietankę i połączyć składniki. Roztopić czekoladę w kąpieli wodnej i przestudzić, a następnie dodawać do czekolady stopniowo (łyżka po łyżce) ok. 10 łyżek masy serowej, ciągle energicznie mieszając. Dodać resztę masy serowej do czekolady i dokładnie wymieszać. Wylać masę serową na spód z ciasteczek i wyrównać powierzchnię łopatką. Piec sernik w temperaturze 180 st. C przez 15 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 120 st. C i piec dalej przez 90 minut. Wyłączyć piekarnik i zostawić sernik w środku na dalsze 15 minut, a potem uchylić drzwiczki i odczekać kolejne 15 minut. Wyją c sernik z piekarnika i całkowicie ostudzić. Rozsmarować na górze zimnego sernika dżem, a następnie rozpuścić w kąpieli wodnej pokruszoną czekoladę ze śmietanką i rozprowadzić po cieście. Odstawić sernik do zastygnięcia polewy. Podawać posypany świeżymi malinami.