Karpatka

Zdjęcie - Karpatka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Całe wieki nie piekłam karpatki…. tak jakoś wyszło… Właściwie to nie wiem czemu, bo bardzo ją lubimy :)! Karpatka to chyba kolejny słodki hit z czasów dzieciństwa… kiedyś była w modzie, ale teraz też wszyscy chętnie -przynajmniej u nas – po nią sięgają. Przypomniałam sobie o niej odwiedzając blog Wino i oliwki. W przepisie zmieniłam tylko jedną rzecz… mianowicie przygotowałam krem z podwójnej porcji, żeby nie było później szukania kawałka Karpatki z największą ilością kremu ;-) A tak kremu było wystarczająco na każdym kawałku i nie było powodów do narzekania ;-) Zapraszam na pyszną domową karpatkę :-)

Karpatka

Składniki:

Ciasto ptysiowe:

  • 14 dag masła lub margaryny
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka mąki pszennej (około 180 g)
  • 5 jaj
  • szczypta soli
  • szczypta cukru waniliowego

Krem budyniowy:

  • 1 litr mleka
  • 6 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 2 opakowania (2x 16 g cukru waniliowego)
  • 40 dag miękkiego masła lub margaryny
  • /dodatkowo cukier puder do posypania/

1. Do rondelka wlewamy wodę, dodajemy masło, szczyptę soli i odrobinę cukru waniliowego i zagotowujemy. Do gotującej wody wsypujemy mąkę i całość energicznie rozcieramy łyżką, aż będzie masa gładka i będzie odchodzić od ścianek (mieszamy trzymając rondelek na dość dużym ogniu, ale uważamy, żeby spód się nie przypalił) Odstawiamy do przestudzenia. Po 10-15 minutach, do przestudzonego ciasta wbijamy po jednym jajku całość dobrze miksując ale miksujemy tylko do połączenia składników. Masę dzielimy na dwie części. Dobrze jest mieć dwie blachy takiej samej wielkości a jak nie to blachę wykładamy papierem do pieczenia i rozsmarowujemy na niej połowę masy. Wstawimy do piekarnika nagrzanego do 210 stopni i pieczemy 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i dopiekamy jeszcze 15 minut aż brzegi ciasta będą zrumienione. Po wyjęciu ciasto studzimy. Jeśli pieczemy na tej samej blaszce to dobrze jest poczekać aż blaszka przestygnie zanim rozsmarujemy na niej drugą część ciasta. Pieczemy drugą część tak samo i studzimy.

Zdjęcie - Karpatka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Karpatka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Karpatka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Karpatka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Karpatka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Karpatka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

2. Dwie szklanki mleka z przygotowanym cukrem wlewamy do większego rondelka i doprowadzamy do wrzenia. Obie mąki mieszamy i rozrabiamy na gładką masę, najpierw w małej ilości mleka, a następnie mieszamy z pozostałym zimnym mlekiem. Na gotujące mleko wlewamy mąkę rozrobioną z pozostałym mlekiem i dobrze mieszamy, na dość dużym ogniu, aby nie było grudek i tak żeby nie przypalić masy. Masę zostawiamy do wystygnięcia. Miękkie masło/margarynę kilka minut ucieramy a następnie dodajemy -ciągle ucierając- po jednej łyżce ostudzonego budyniu aż masa zrobi się puszysta i kremowa. Na jeden blat wykładamy masę, przykrywamy drugim, lekko dociskając i wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Zdjęcie - Karpatka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Karpatka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Karpatka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego :-)

Zdjęcie - Karpatka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Karpatka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Karpatka - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiDrukuj / PDF

Przepisy z tych kategorii

Ciasto puszek
2

Ciasto puszek

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Tort urodzinowy Honda
1

Tort urodzinowy Honda

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Jabłecznik straciatella
2

Jabłecznik straciatella

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Ciasto jabłkowa delicja
1

Ciasto jabłkowa delicja

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Malinowa góra lodowa
1

Malinowa góra lodowa

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Ciasto tortowe z malinami i kremem
5

Ciasto tortowe z malinami i kr…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Przepisy z tych kategorii

Ciasto pijana śliwka bez pieczenia
1

Ciasto pijana śliwka bez piecz…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Ciasto szpinakowe pole z truskawkami
2

Ciasto szpinakowe pole z trusk…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Ciasto delicja z jabłkami i serem
1

Ciasto delicja z jabłkami i se…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Ciasto kakaowa krówka
2

Ciasto kakaowa krówka

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Sernik z galaretką mango - marakuja
1

Sernik z galaretką mango - mar…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Ciasto Prasnalowe

Ciasto Prasnalowe

ilovebake ilovebake
I Love Bake