Kotlety jaglane z brokułami
Jak wiecie jestem ogromną wielbicielką nie tylko słodkości i naleśników , ale i wszelkiego rodzaju kasz!
Kasza gryczana , jęczmienna , kuskus , kukurydziana i jaglana nie mają przede mną tajemnic.
Bardzo często ( i z przyjemnością! ) wykorzystuję je w swojej kuchni.
Dziś mam dla Was przepis na przepyszne , a zarazem lekkie i dietetyczne kotleciki z kaszy jaglanej z brokułami.
Świetnie doprawione , usmażone na masełku są fantastycznym pomysłem na obiad!
Polecam!
SKŁADNIKI :
* kasza jaglana – 1 szkl
* cebula – 2 szt
* brokuły – ok. 200 g
* jajko – 1 szt
* mąka – 1 łyżka
* sól – do smaku
* pieprz – do smaku
* papryka / chili – do smaku
* olej do smażenia
* bułka tarta
* masło
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Kaszę jaglaną gotujemy ok. 10 minut w wodzie z dodatkiem przypraw , mieszamy.
Brokuły dzielimy na małe różyczki i gotujemy al dente , odcedzamy , dodajemy do kaszy.
Wbijamy jajko , dodajemy łyżkę mąki , przyprawy i dokładnie razem mieszamy.
Formujemy kotleciki , obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoto na mocno rozgrzanym oleju.
Przed podaniem podsmażamy na prawdziwym masełku.
Pycha!
Smacznego!