Wege-kotleciki z młodą kapustą

Wege-kotleciki z młodą kapustą

Smaczne kotlety z jajek, ziemniaków i młodej kapusty. Są niestety trochę czasochłonne, ale mimo to i tak uważam, że to fajna odskocznia od tradycyjnych mięsnych kotletów. Dzięki dodatkowi suszonych pomidorów, ziół i czosnku, kotleciki nie są nijakie w smaku, na co mogłyby wskazywać główne składniki ;)
Do takich kotletów nie trzeba już dodawać kaszy, ryżu lub innych elementów skrobiowych. Wystarczy surówka lub – tak jak w moim przypadku – ugotowany kalafior :)

Zdjęcie - Wege-kotleciki z młodą kapustą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
WEGE-KOTLECIKI Z MŁODĄ KAPUSTĄ
(2 porcje)
¼ główki młodej kapusty,
2 średnie ziemniaki,
4 jajka,
1 ząbek czosnku,
1 łyżeczka płatków suszonych pomidorów,
1 cebulka dymka,
1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
sól i pieprz,
bułka tarta,
olej do smażenia

Kapustę drobno posiekać lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Włożyć do rondla, dodać ok. ½ szklanki wody i gotować, mieszając od czasu do czasu, aż kapusta będzie miękka, a woda odparuje.
Ziemniaki obrać i ugotować.
3 jajka ugotować na twardo. Obrać i razem z ziemniakami rozgnieść tłuczkiem. Dodać ugotowaną kapustę, wbić czwarte, surowe jajko. Dodać posiekaną cebulkę dymkę (wraz ze szczypiorem), przeciśnięty przez praskę czosnek, suszone pomidory i natkę. Doprawić solą i pieprzem. Dodać tyle bułki tartej, żeby masa była dość gęsta i dało się z niej formować kotleciki (ja dałam 1 łyżkę).
Z masy uformować 6 kotlecików, lekko je rozpłaszczyć i obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na oleju, na średnim ogniu. Ostrożnie obracać łopatką na drugą stronę, żeby się nie rozpadły.
Usmażone kotleciki osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach.


(przepis z jednego ze starych numerów "Poradnika Domowego" z moimi zmianami)

Kategorie przepisów