Ogórki kanapkowe
Pomysł na takie ogórki znalazłam tutaj i robiłam je w zeszłym roku..no i wtedy zapomniałam opublikować wpis..W tym roku też takie zrobię..raz ,że są smaczne ,a dwa - dobry sposób na wykorzystanie większych ogórków...na zdjęciu słoiki są przed pasteryzacją...zapomniałam zrobić zdjęcia już po...ogórki nadają się do jedzenia po około 3 tygodniach ..przejdą wtedy smakiem i aromatem przypraw..i nabiorą innego koloru..Jak zrobię w tym roku dodam nowe zdjęcia..
Składniki (na 5 litrowych słoików):
Ogórki umyć i zetrzeć na tarce w cienkie długie plastry. Zalać roztworem z 1 szklanki soli, 9 szklanek wody i odstawić na 3 godziny. Do każdego słoika dać 1 pokrojony duży ząbek czosnku, 1 łyżeczkę posiekanego koperku oraz trochę pokrojonej wzdłuż papryki. Po 3 godzinach ogórki odcedzić z roztworu soli i układać w słoikach "na stojąco". Zrobić zalewę: gotować razem wszystkie jej składniki około 10 minut na małym ogniu. Natychmiast po zestawieniu z ognia zalać nią ogórki (należy zwrócić uwagę na fakt, iż kurkuma łatwo barwi, pozostawiając plamy, więc należy zachować ostrożność).
Słoiki zakręcić i pasteryzować 5 minut.Ogórki są gotowe do jedzenia po ok. 3-4 tygodniach.
Składniki (na 5 litrowych słoików):
- 2 kg ogórków gruntowych
- 2 świeże czerwone papryki
- 5 dużych ząbków czosnku
- koperek zielony
- 1 szklanka soli
- 9 szklanek wody
- 3 szklanki wody
- 2,5 szklanki octu 10%
- 3 szklanki cukru
- 1 łyżeczka ziela angielskiego
- 2 łyżeczki gorczycy
- 2 liście laurowe
- szczypta pieprzu
- 2 duże cebule
- 10 - 15 g mielonej kurkumy
Ogórki umyć i zetrzeć na tarce w cienkie długie plastry. Zalać roztworem z 1 szklanki soli, 9 szklanek wody i odstawić na 3 godziny. Do każdego słoika dać 1 pokrojony duży ząbek czosnku, 1 łyżeczkę posiekanego koperku oraz trochę pokrojonej wzdłuż papryki. Po 3 godzinach ogórki odcedzić z roztworu soli i układać w słoikach "na stojąco". Zrobić zalewę: gotować razem wszystkie jej składniki około 10 minut na małym ogniu. Natychmiast po zestawieniu z ognia zalać nią ogórki (należy zwrócić uwagę na fakt, iż kurkuma łatwo barwi, pozostawiając plamy, więc należy zachować ostrożność).
Słoiki zakręcić i pasteryzować 5 minut.Ogórki są gotowe do jedzenia po ok. 3-4 tygodniach.