Kofta z kapusty

Ostatnio na FB pisałam o kofcie z kapusty (to takie małe smażone kulki). Miałam do niej 2 podejścia, pierwsze zupełnie nie udane, ale stwierdziłam że muszę dać jej drugą szansę bo na forach większość osób się nią zachwyca. Pierwszy raz zrobiłam z całej (dużej) główki kapusty i mąki pszennej (w przepisie na puszce było napisane tylko mąka). Pachniały pięknie ale były nie zjadliwe, wsypałam 1 kg mąki wiec kofta była glutowata i nie smaczna.

Za drugim razem wyszły pysznie :) Zrobiłam dużo mniejszą porcję (w razie jakby znów było coś nie tak) i żałowaliśmy że tak szybko się skończyły.

Składniki:

Zdjęcie - Kofta z kapusty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

- 1/4 główki kapusty (użyłam
młodej całkiem dużej
i już zbitej),
- ok szklanki mąki
z ciecierzycy (najlepiej
żeby było jej mniej
niż kapusty),
- ew. 3 łyżki mąki pszennej,
- 1 łyżeczka soli, pieprz,
- po 1/2 łyżeczki: kuminu, garam masali, kurkumy, dałam też trochę czubrycy zielonej,
- olej do smażenia (może być kokosowy).

Wykonanie:

Kapustę zetrzeć na grubej tarce (można posiekać ją w malakserze albo użyć blendera), posolić ją i porządnie wymieszać. Odstawić tak by kapusta puściła sok (najlepiej dobrze ją rękoma wygnieść). Przyprawy podprażyć przez chwilę na niewielkiej ilości oleju (uważając żeby się nie spaliły), dodać do kapusty, dobrze wymieszać, przyprawić pieprzem. Do kapusty dodać na początek połowę mąki z ciecierzycy, połączyć łyżką, sprawdzić czy uda się ulepić z masy nieduże kulki, jeśli potrzeba dodajemy jeszcze mąki z ciecierzycy i ew. mąki pszennej. Moja masa była wilgotna, ale bez problemu dało się lepić kulki i nic się nie rozwalało. Podobno im mniej mąki tym lepiej :) więc nie sypcie jej za dużo obawiając się że się podczas smażenia rozwalą, mąka z ciecierzycy dobrze trzyma :) Najlepiej spróbować usmażyć 1 sztukę i jeśli będzie się dobrze trzymała nie dosypywać na siłę mąki, podstawą kofty jest kapusta nie mąka.

Kofty smażymy na rozgrzanym oleju, tak żeby były brązowe, najlepiej w niedużym garnku po kilka sztuk, poziom oleju musi być dosyć wyskoki, tak by po wrzuceniu wszystkich kulek były zakryte olejem (będą się równo smażyć i szybciej, czyli nie nasiąkną tak tłuszczem, chociaż i tak wyciągam je na talerz wyłożonym papierem ręcznikowym).

Kofty smakują na ciepło jak i na zimno :)

Zdjęcie - Kofta z kapusty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Zdjęcie - Kofta z kapusty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Smacznego!!!

Przepisy z tych kategorii

Ryba pieczona z masłem czosnkowym czyli  domowy fast food

Ryba pieczona z masłem czosnko…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Rurki z twarogowo-jabłkowym nadzieniem

Rurki z twarogowo-jabłkowym na…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Deser z kaszą jaglaną, kiwi i borówkami

Deser z kaszą jaglaną, kiwi i…

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Czekoladowe babeczki z (łatwym) kremem

Czekoladowe babeczki z (łatwym…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Cukinia faszerowana mięsem mielonym
1

Cukinia faszerowana mięsem mie…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Laksa dyniowa z makaronem ryżowym

Laksa dyniowa z makaronem ryżo…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Przepisy z tych kategorii

Chleb pszenno-orkiszowy na zakwasie
1

Chleb pszenno-orkiszowy na zak…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Muffiny bananowo-migdałowe ze stevią
1

Muffiny bananowo-migdałowe ze…

montka montka
cukierenka

Cynamonowe pancake
2

Cynamonowe pancake

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Migdałowe ciasto z owocami
2

Migdałowe ciasto z owocami

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Szarlotka z budyniową pianką
2

Szarlotka z budyniową pianką

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Placuszki dyniowo-bananowe
1

Placuszki dyniowo-bananowe

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu