Bakłażany z pomidorami, z jajkiem w koszulce
Przeglądając przy porannej kawie książkę Sophie Dahl, od razu wiedziałam że zrobię to danie. Moje smaki! B a k ł a ż a n y z pomidorami, rzecz prosta i dobrze mi znana, ale nigdy nie jadłam ich w jajecznym towarzystwie, nigdy też, tak przyprawionych. A że z Izraela przytargałam słoiczek tahiny, do wykorzystania jak znalazł. Wędzona papryka to natomiast moje najświeższe odkrycie, jest niesamowita w smaku! Warto kupić, myślę ze wystarczy na długo, a jej aromatu i zapachu nie zastąpimy niczym innym.
Bakłażany - pyszne. Polecam z całego serca :)
* * *
Bakłażany z pomidorami z jajkiem w koszulce. /przepis z książki „Sophie Dahl na każdą porę roku”/
1 duży bakłażan (lub dwa mniejsze), 1/2 puszka pomidorów (ok. 200 g), 2 łyżki oliwy, sól i świeżo mielony pieprz, do smaku, 1 łyżeczka tahini (pasty sezamowej), 1/2 łyżeczki wędzonej papryki (*można zastąpić zwykłą papryką), garść liści bazylii, do posypania, 4 jajka
Bakłażana kroimy w kostkę, solimy. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy bakłażana. Smażymy na małym ogniu przez ok 10 - 15 min, bakłażan musi być naprawdę miękki!
Do miękkich już bakłażanów dodajemy pomidory, doprawiamy wędzoną papryką i tahini, solą i pieprzem wedle uznania.
Jajka gotujemy w koszulkach (wbijamy jajko do gotującej się wody z łyżką octu, gotujemy ok 2 minut). Gotowe jajka wyciągamy łyżką cedzakową na papierowy ręcznik. Delikatnie układamy jajka na bakłażanach.
Podajemy od razu, posypane świeżą bazylią.
Smacznego!