Bakłażan marynowany w chermouli
Eggplant marinated in Moroccan chermouli.
Chermoula to ostra marokańska przyprawa używana do jarzyn. Można ją użyć do marynat lub jako sosu do jarzyn surowych i gotowanych.
Składniki. 1 bakłażan sól oliwa z oliwek
Chermoula:
1 łyżka kminku
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka ziela ang. mielonego
1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
2 ząbki czosnku rozgniecione
3 łyżki soku z cytryny
4 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki kolendry świeżej, posiekanej
2 łyżki mięty świeżej, posiekanej
Wykonanie: Bakłażana pokroić w plastry, posolić i odstawić na 30minut. Opłukać i osuszyć. Plastry bakłażana dobrze przepędzlować oliwką i opiec na grillu (patelni grillowej). Osuszyć na papierze kuchennym. Przygotować chermoulę --wymieszać wszystkie jej składniki. Następnie plastry bakłażana wymieszać w chermouli i marynować przez 1 h w lodówce.
Podajemy w temperaturze pokojowej. Wyśmienicie smakują z grzankami lub po prostu na kawałku chleba.