Pieczone falafele z bobu
Są takie potrawy, które przygotowuję raz na kilka miesięcy. Lubię je, ale nie na tyle, aby gościły na moim stole częściej. Razem z upływającymi miesiącami, zmieniają się też pory roku i sezonowość owoców oraz warzyw. A to właśnie produkty danej pory roku inspirują mnie w kuchni najbardziej.
Taką potrawą są dla mnie arabskie falafele, które lubię schrupać raz na jakiś czas. Klasycznie przygotowuje się je z ciecierzycy i smaży, chociaż ja wolę je w odsłonie pieczonej. Jesienią do masy z cieciorki dodałam dynię (tu przepis), a wiosną upiekłam je w wersji koperkowej. Tym razem ciecierzycę pominęłam, zastępując ją ugotowanym bobem. Wyszło pysznie, lekko i wakacyjnie.
Pieczone falafele możecie podawać z cząstkami cytryny i ulubionym sosem, ale również zapakować do chlebków pita lub zaserwować jako dodatek do sałatki.
Pieczone falafele z bobu/15 sztuk
- 400 g bobu
- 2 ząbki czosnku
- garść liści świeżej kolendry
- 2 cm korzenia imbiru
- 1/3 papryczki chilli
- łyżeczka ziaren kolendry
- łyżeczka kminu rzymskiego
- łyżeczka słodkiej papryki
- łyżeczka sosu sojowego
- sok z 1/2 cytryny
- łyżka skórki startej z cytryny
- 4 łyżki oliwy
- 2 łyżki zimnej wody
- 2-3 łyżki bułki tartej lub kruszonych płatków kukurydzianych
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- sól, świeżo mielony pieprz
- Bób wrzucamy do wrzącej i posolonej wody (ja dodaję jeszcze 1/2 łyżeczki cukru). Gotujemy przez kilkanaście minut, aż będzie miękki, a przy tym jędrny.
- Ugotowany bób odcedzamy z wody i studzimy, następnie obieramy.
- Obierany bób wrzucamy do wysokiego naczynia, dodajemy posiekany czosnek, posiekane chilli, starty imbir, przyprawy, kolendrę, proszek do pieczenia, skórkę i sok z cytryny, wodę, oliwę i bułkę tartą.
- Całość miksujemy blenderem na gładką masę. Jeśli będzie zbyt rzadka, dodajemy jeszcze trochę bułki tartej.
- Z masy lepimy 15 kulek, kładziemy je na blasze wyłożonej pergaminem i wkładamy do rozgrzanego piekarnika.
- Falafele pieczemy przez 12-15 minut w 190 stopniach.
- Podajemy na ciepło z cząstkami cytryny i ulubionym sosem.