Cukinia z sezamem
Fajny pomysł na cukinię jako warzywny dodatek do potraw kuchni azjatyckiej – zarówno mięsnych, jak i wegetariańskich. Dość neutralna w smaku cukinia nabiera ciekawego aromatu sezamu, czosnku i imbiru. Bardzo smaczne połączenie, warto wypróbować :)
CUKINIA Z SEZAMEM
(4 porcje)
500g cukinii,
2cm świeżego imbiru,
2 ząbki czosnku,
3 łyżeczki sezamu,
1 łyżka soku z cytryny,
2 łyżki oleju rzepakowego lub arachidowego,
kilka kropli oleju sezamowego,
sól i pieprz
Cukinie umyć, pokroić w półplasterki lub słupki. Imbir zetrzeć na tarce. Sezam uprażyć na suchej patelni, wyjąć. Na patelni rozgrzać olej, włożyć cukinię, imbir i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć, mieszając, przez 3-4 minuty, aż cukinia zacznie się rumienić. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny, posypać sezamem. Dodać kilka kropli oleju sezamowego i wymieszać. Podawać na ciepło.