Buraczki z wiśniami
Jeśli szukacie fajnego dodatku do niedzielnego obiadu i lubicie buraczki, koniecznie powinniście wypróbować ten przepis. Kwaskowate wiśnie wspaniale komponują się z nieco słodkawymi buraczkami, a całość nie tylko świetnie wygląda, ale i super smakuje. Można podawać je na ciepło lub na zimno – mnie osobiście bardziej smakowały na ciepło. Poza sezonem można oczywiście użyć mrożonych wiśni :)
BURACZKI Z WIŚNIAMI
(4 porcje)
3 duże lub 4 średnie buraki,
200g wiśni,
sok z 1 dużej pomarańczy,
1 łyżka octu balsamicznego,
1 łyżka cukru (lub więcej, wg uznania),
¼ łyżeczki mielonego cynamonu,
¼ łyżeczki mielonych goździków lub 2 całe goździki,
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
sól i pieprz
Buraki ugotować lub upiec. Ostudzone obrać i specjalną łyżeczką wydrążyć kulki*. Włożyć do rondla, skropić octem balsamicznym i odstawić na pół godziny.
Wiśnie wydrylować, dodać do buraków. Wlać sok pomarańczowy, dodać cukier, cynamon, goździki oraz odrobinę soli i pieprzu. Całość zagotować i dusić 3-4 minuty na małym ogniu pod przykryciem. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z odrobiną zimnej wody i wlać do buraków. Wymieszać i zagotować. Jeśli buraczki są zbyt kwaśne, dodać jeszcze trochę cukru.
Takie buraczki doskonale komponują się z wszelkimi pieczonymi mięsami, szczególnie z kaczką, gęsią lub schabem.
* Pozostałości buraków po wydrążeniu kulek można zetrzeć i zrobić z nich następnego dnia buraczki zasmażane.
(przepis z jednego ze starych numerów "Poradnika Domowego")